Ludieke actie van caravan kampeerders Ambousen en Boomhiemke

BALLUM – In het midden van de raadszaal staat een blauwe vuurtoren. Hij hoort bij de ludieke actie van caravan kampeerders van Ambousen en Boomhiemke. Ze komen hier al vele tientallen jaren en hebben geïnvesteerd in hun vakantieverblijf, maar een jaar geleden kwam de eerste brief met de aankondiging en daarna kwam de tweede met de aanzegging dat ze van ‘hun’ park moeten verdwijnen. De parkeigenaren hebben andere plannen en gaan hun eigen caravans plaatsen die ze zelf gaan verhuren. Voor trouwe gasten, die veel zelf in hun caravan verblijven, is dan geen plaats meer. Tot groot verdriet van de vaste gasten.

Alternatief

Andy Rijnbende is woordvoerder van de kampeerders en zij ging met enkele lotgenoten naar de inloopavonden van de raadsfracties en sprak met allemaal. Ze dacht gehoor gevonden te hebben maar is daar inmiddels niet meer zo gerust op. Ze stuurde haar verhaal naar de gemeente en vroeg anderen dat ook te doen. Op het gemeentehuis moeten verschillende emotionele verhalen van caravaneigenaren liggen, om te illustreren wat Ameland voor hen betekent en waarom ze er zo graag kamperen. Kan het niet meer op Ambousen, dan maar ergens anders. Rijnbende is een van de tweehonderd caravaneigenaren die gedwongen wordt uit te wijken. Sommigen houden het voor gezien, investeren niet nogmaals in een plek en verlaten het eiland voorgoed. Anderen, zoals Andy Rijnbende, hopen op een alternatieve plek op het eiland.

Paleisje

Rijnbende heeft sinds 2000 een paleisje op Ambousen, in de buurt van de golfbaan, waar ze graag een balletje slaat. Het begon met een contract voor tien jaar en in 2010 werd dat verlengd met een eenjarig contract. Ze begon zich toen al wat zorgen te maken en in april 2015 kwam de brief met de eerste aankondiging van veranderend beleid. Een half later kwam de brief met de mededeling dat ze per 1 januari 2017 weg moet zijn met haar caravan, een exclusief chalet op vliegtuigwielen. “Ik ben de dupe van eigen exclusiviteit,” beseft ze maar al te goed. Ze krijgt 1400 euro ‘verdwijnuitkering’. “Daarmee kom je niet eens het terrein af”, zegt de vrouw uit Driebergen.

Blauwe vuurtoren

Ze bedacht de ludieke actie – gehuild om het gedwongen vertrek heeft ze genoeg – door met blauwe vuurtoren, striptekeningen en pilsjes van kaarsvet naar het gemeentehuis te gaan en daar in dichtvorm de raadsleden te bewegen nog eens hun licht over de brandende kwestie te laten schijnen en met hun te toasten – het pilsje is een kaars in de vorm van een glas bier, gemaakt door blinden uit blindeninsituut Bartimeus – op een goede afloop. Ze moest iets doen. Met 17 andere Ambousen kampeerders probeert ze tevens bij de rechter uitstel te krijgen van die datum van 1 januari 2017. Want tijd is haar vijand. Ze hoopt tijd te winnen zodat een ondernemer op Ameland tijd krijgt om een nieuwe camping op te zetten. De Lange Dunen, een zorgboerderij tussen Hollum en Ballum, hoopt dat voor elkaar krijgen, maar die procedure kost tijd. Daar, aan de Pietje Miedeweg, en met uitzicht op de duinen en in de verte de vuurtoren, zou Rijnbende wel met haar chalet willen staan.

Flyer met striptekeningen

De Hollumers krijgen nog een flyer in de bus, met daarop een striptekening. Links is de huilende kant en rechts de lachende en de caravankampeerders hopen daarmee een gevoelige snaar te raken. Op de flyer staat ook het mailadres van gemeente Ameland, waar mensen hun steun kunnen betuigen en kunnen pleiten voor een nieuwe plek voor deze gedupeerde groep Amelandliefhebbers.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *