Links en rechts blikseminslag op Ameland

HOLLUM – Op diverse plaatsen op Ameland is de bliksem ingeslagen met schade tot gevolg.

Aan de Reddingbootweg in Hollum zette de bliksem een dak in de brand. Het vuur rolde onder de pannen en veroorzaakte flinke brandschade. Marijke Lourens werd vanochtend om iets voor half zeven ruw uit haar slaap gewekt door de klap en het vuur dat boven haar slaapkamer woedde. Huisgenote Linda de Boer was op dat moment net op en liep beneden.

Aan de Westerlaan kreeg de woonboerderij van Jacob en Akkie Bakker een klap te verduren. De bliksem drong via de schoorsteen het huis binnen, vernielde alle elektra en apparatuur en verliet via de achterkant van het dak het huis. Bij de uittrede van de bliksem werd een dakpan vernield. De elektriciteitsmeter is compleet uit de meterkast geslagen en stopcontacten lagen in gruzelementen over de vloer. De telefoons zijn kapot en de televisie, net nieuw vanwege de Olympische Spelen, kan worden vervangen.

Jacob en Akkie Bakker lagen nog te slapen toen ze wakker werden van de klappen. “Het is ergens ingeslagen,” zei Akkie tegen haar man. Toen ze de telefoon naast het bed vervaarlijk wit en rood zagen opgloeien vermoedden ze al dat ‘ergens’ wel eens heel erg dichtbij zou kunnen zijn. Een brandlucht deed de Bakkers razendsnel in de kleren schieten. Akkie Bakker realiseerde zich pas echt dat hun huis geraakt was toen ze de stenen van de schoorsteen op de oprit zag liggen. De brandlucht hing door het hele huis, maar vuur konden ze niet ontdekken. Een iep voor hun boerderij liep ook bliksemschade op, waarschijnlijk niet direct van de bliksem, maar via de grond: een barst vanwege de hitte. De boom staat op de route van de leiding naar het transformatorkastje iets verderop bij de parkeerplaats achter 't Zeepaardje. Ook dat is vernield.

Carla Plagge zat op weg naar de half zeven boot tussen Hollum en Nes in de auto toen ze links en rechts de bliksem in de weilanden zag schieten  met een angstaanjagend sissend geluid. Het regende zo hard dat ze met niet meer dan 60 km/uur naar de boot reed.

Jacob de Boer uit Hollum stond vroeg in de kamer en hij zag de bui aankomen. Het was windstil, vertelt De Boer, dus de bui, die de vorige avond al was begonnen met rommelen, bleef hangen. Iets voor half zeven zag hij hem vanuit het zuidoosten naar het dorp Hollum drijven. De Boer zag meerdere vuurballen en hij zag ze de Harmen Visserstraat achter zijn huis inrollen. “Ik ben nog nooit bang geweest voor onweer,” vertelt de Hollumer, “maar nu was ik bang.” De Boer heeft zijn huis gebouwd op het land van Hannes Nagtegaal en hij vertelt dat zijn schoonmoeder toen zei dat hij zijn huis bouwde op een gevaarlijk stukje land. Vanwege de aanwezigheid in de buurt van drie oude dobbes, die inmiddels zijn gedempt en waar huizen op staan, is er een driehoek waar de bliksem regelmatig naar toe trekt. Het huis van Marijke Lourens en Linda de Boer zit ook in de buurt van die driehoek.

>>> lees hier ook over Bliksem en Blikseminslag op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *