Lichtkogels afsteken op land is levensgevaarlijk

TEXEL – Van Texel komt een waarschuwing voor het gebruik van lichtkogels met de jaarwisseling. Dat is niet zonder gevaar, merkte een museum en viszaak op ons verre buureiland. Diverse Amelanders kennen de plek en aten daar een visje na hun bezoek aan het prachtige museum, tijdens het reisje van ondernemers en mensen van VVV en gemeente in 2015.

De Texelse musea schrijven: "Vorig jaar werd Oudeschild tijdens Oud & Nieuw opgeschrikt door een felle brand. Een brandende lichtkogel was tussen Museum Kaap Skil en Vispaleis Van der Star naar beneden gekomen. Het vuur veroorzaakte flinke schade aan beide gebouwen en de schrik zat er goed in. Om herhaling of erger te voorkomen, brengen Kaap Skil en Stichting De Traanroeier het gevaar ervan nog eens onder de aandacht.

“We hebben relatief geluk gehad” aldus Corina Hordijk, museummanager van Kaap Skil en bestuurslid van Stichting De Traanroeier. “Als de vuurbal op de molen of een van de andere gebouwen van Kaap Skil terecht was gekomen, was het leed niet te overzien geweest. In het verleden heeft een lichtkogel al eens een woonhuis in de as gelegd. Het is levensgevaarlijk ze boven land af te steken.”

Lichtkogels zijn bedoeld om boven water afgestoken te worden. Ze moeten onder de meest heftige weersomstandigheden blijven branden. Het brandbare materiaal is een fosforverbinding, wat niet met water te blussen is. Lichtkogels branden langdurig en kunnen ook brandend naar beneden komen. Ze mogen uitsluitend afgeschoten worden als noodsignaal vanaf een schip. Het is verboden ze om een andere reden af te steken.

Lichtkogels waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, moeten worden ontmanteld. Omdat ze tot de explosieven worden gerekend, kunnen ze niet bij vuurwerkverkopers worden ingeleverd. Een manier om ze verantwoord kwijt te raken is door de politie te bellen op het algemene nummer 0900-8844. Zij komen ze dan ophalen en zorgen voor de verwerking. Inleveren bij de leverancier kan ook, al worden er dan soms kosten in rekening gebracht. Afsteken om er op een makkelijke manier vanaf te komen is in elk geval geen optie!"

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *