RSS
Zoeken

Licht en schaduw over het zonnepark 

Geplaatst op: 03 februari 2020 - Categorie: Duurzaam & Milieu

LEEUWARDEN - Het klimaat verandert, fossiele energiebronnen raken uitgeput. In 2030 - zo is afgesproken in het Klimaatakkoord - moet 70% van alle elektriciteit van duurzame bronnen komen, zoals wind en zon. Hoeveel landschap en natuur wil Friesland opgeven voor grootschalige zonneparken? In de Fryslân DOK 'Licht en schaduw over het zonnepark' onderzoekt Dieuwke Kroese grote en kleine initiatieven.

Zonnepanelen op het dak, dorpen met eigen energiecorporaties, grote ontwikkelaars die veel geld investeren in mega-zonneparken. Friesland heeft ambities op kleine en grote schaal. Dorpsbewoners zetten met zijn allen hun schouders eronder, energiecorporaties in bijvoorbeeld Garijp en Wijnjewoude leven volop. Mega-ontwikkelingen zijn er ook: op een stuk landbouwgrond bij Oosterwolde van 77 voetbalvelden groot wordt het grootste zonnepark van Friesland gebouwd.
De keerzijde is dat kostbare ruimte, natuur en landschap opgeofferd worden voor energievoorziening. Bovendien is het elektriciteitsnet niet berekend op de toestroom van zoveel extra energie.

Fryslân DOK: Ljocht en skaad oer it sinnepark

  • Zaterdag 8 februari, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling)
  • Zondag 9 februari, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?