LF2028 hofleverancier Europese dateweek

LEEUWARDEN – Acht culturele organisaties uit Fryslân doen mee aan een internationaal uitwisselingsprogramma in Rijeka. Op uitnodiging van ‘Tandem Cultural Capitals’ bespreken dertig organisaties uit acht European Capitals of Culture(ECoC) nieuwe projectplannen. Leeuwarden-Fryslân 2028 is de enige deelnemer die al Culturele Hoofdstad van Europa is geweest; de andere steden moeten het nog worden.

In Rijeka, de derde stad van Kroatië en volgend jaar met het Ierse Galway Culturele Hoofdstad van Europa, maken de verschillende organisaties van 10 tot en met 14 juni kennis met elkaar. Die ontmoetingen moeten uitmonden in concrete projectplannen die in november in Leeuwarden worden gepresenteerd. ,,Je moet de bijeenkomst in Rijeka daarom zien als een soort van dateweek, maar dan zonder het daadwerkelijke zoenen’’, zegt Jenneken Aarssen van European Cultural Foundation. ,,De organisaties leren elkaar eerst goed kennen. Ze krijgen van ons een reisbudget zodat ze elkaar in aanloop naar de slotbijeenkomst sowieso twee keer kunnen ontmoeten.”

De Friese delegatie bestaat uit stichting VHDG, Brave New World producties, Mooiedingenmakers, Nachtkijkers Filmfestival, New Noardic Waves, City Proms, Fries Straat Festival en Keunstwurk/KEK2. ,,Ik ben ontzettend blij met de samenstelling én grootte van onze delegatie”, zegt Sjoerd Bootsma van LF2028. ,,Kennis uitwisselen met andere Europese regio’s en culturen is van enorm toegevoegde waarde voor je eigen project. Internationaal samenwerken verbreedt je horizon, kan een flinke boost voor je zelfvertrouwen opleveren en is bovendien belangrijk omdat we met Fryslân in het Europese netwerk actief blijven.’’

Sinds 2017 leverde Tandem Fryslân , in het kader van Culturele Hoofdstad 2018, al verschillende uitwisselingen op. Zo traden musici van De Popfabryk op in Oekraïne en wisselde Podium Asteriks muzikanten en producenten uit met Kroatië.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *