Levende langoustine aangespoeld op Ameland

NES – Vandaag liep er een levende langoustine op het strand van Ameland en dat komt niet zo vaak voor. De Noorse kreeft leeft in de Noordelijke Noordzee en voor de vissers van Groot-Brittanië vissen er op. De kreeft is goed te eten.

Deze kreeftensoort spoelt sporadisch aan en is een diepzeekreeft die op tientallen meters tot wel 800 meter diepte leeft. De Noorse kreeft wordt ook wel aangeduid als langoustine of scampo. Tijdens massastrandingen van schelpdieren zien we wel vaker een Noorse kreeft op de vloedlijn.

Jutter Harmen Wijnberg vond het dier ter hoogte van paal 3. De langoustine is inmiddels naar het Natuurcentrum verhuisd en zwemt daar in een bak. Hij zit eerst even in quarantaine om te zien of hij niet ziek is en dan mag hij bij andere zeedieren in het aquarium. Het Natuurcentrum in Nes is blij met het dier, want het had geen Noorse kreeft meer onder dak.

Antje Kiewied-Bonthuis en haar zus Janke vonden op 20 september een Noorse kreeft bij paal 18.

Ze hebben een foto gemaakt en toen het diertje laten zwemmen. De foto staat hieronder, onder het filmpje.

lees hier meer over Strandvondsten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *