Levende bruinvis aangespoeld op Schier

HARDERWIJK – Zondagochtend is een levende bruinvis gevonden op het strand van Schiermonnikoog. De kleine walvisachtige is opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Het is de eerste levende bruinvis die dit jaar wordt verzorgd in het opvangcentrum te Harderwijk.

Tijdens de eerste drie weken van dit jaar zijn al veel meldingen geweest van dood aangespoelde

bruinvissen. Zondagochtend kwam een bericht van Schiermonnikoog over een levende bruinvis die

bij harde wind en hoog water op het strand terecht was gekomen. Het dier is met de veerboot naar

Lauwersoog gebracht. De bruinvis is hier tijdelijk verzorgd door medewerkers van de zeehondencrèche uit Pieterburen totdat de dolfijnambulance van SOS Dolfijn ter plaatse was. De

jonge bruinvis heeft de naam Hedzer gekregen, vernoemd naar zijn vinder.

Volgens Eligius Everaarts van SOS Dolfijn is het opmerkelijk dat er zoveel dode bruinvissen worden gevonden op onze kust. Ook in 2011 spoelde een recordaantal bruinvissen aan. Er wordt hier door meerdere instanties uitgebreid onderzoek naar gedaan. Everaarts legt verder uit dat er bij levend aangespoelde dieren vaak iets aan de hand is: “Dieren die levend op het strand terechtkomen zijn vaak ziek of gewond. Direct terugzetten is dan geen optie. Deze dieren hebben hulp nodig”. Hedzer heeft pikwonden rond de ogen en blaasgat, toegebracht door meeuwen. Wat Hedzer verder mankeert zal wellicht de komende dagen duidelijk worden. Het dier wordt dag en nacht verzorgd en zal goed worden onderzocht.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *