Lentekriebels in het dierenrijk: wees voorzichtig in de natuur

Het broedseizoen is aangebroken. Dat brengt nieuw leven en een hoop drukte met zich mee in onze natuur! Overal om ons heen zijn vogels, reeën, dassen, hazen en andere dieren aan het zorgen voor hun jongen. Deze periode maakt ze extra kwetsbaar en de behoefte aan rust en ruimte is groter dan ooit. Natuurtoezichthouders en -boa’s van de FUMO zijn in de lente daarom extra aanwezig in de Friese natuurgebieden, om te controleren of iedereen zich aan de natuur- en toegangsregels houdt.

Met het heerlijke weer in het vooruitzicht is dit hét moment om de natuur in te gaan. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de geldende regels in natuurgebieden en ze respecteert.

Die regels staan altijd duidelijk aangegeven op de toegangsborden. Bijvoorbeeld dat je op de paden moet blijven en je hond aangelijnd moet houden. Het is goed om te onthouden dat we te gast zijn. Niet naleven van de regels kan leiden tot een boete. Voor een loslopende hond betaal je al snel honderd euro.

Boeren en hun zorgplicht

Ook in de weilanden liggen nesten, eieren en jongen van vogels. Boeren hebben een specifieke zorgplicht en moeten daarmee rekening houden. Bijvoorbeeld door de nesten te markeren en eromheen te maaien. Nu het voorjaar weer is aangebroken, houdt de FUMO intensief toezicht op deze zorgplicht. En treedt op tegen het bewust niet naleven hiervan.

Rol van de FUMO

De Friese Omgevingsdienst FUMO behandelt vergunningen en houdt toezicht op het milieu en de natuur. De natuurtoezichthouders en -boa’s van de FUMO surveilleren in buitengebieden en controleren of natuurwet- en regelgeving uit de Omgevingswet en de toegangsregels in Natura2000-gebieden worden nageleefd.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 684

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *