Lekker wandelen, hond aan de lijn

HOLLUM – Het is heerlijk wandelweer en ook de honden vinden het fijn om buiten te lopen. De hond moet dan wel aangelijnd zijn, altijd. De aandacht voor aanlijnen is deze tijd wat groter, omdat het broedseizoen is. 

Sommige baasjes van honden vinden het moeilijk om hun hond aan de lijn te houden en toch is het gebruikelijk in Nederland.

Dit zijn de regels in het kort:

  • Honden mogen oslopen op bepaalde delen van het strand en ook in drie aangewezen losloopgebieden.
  • Op de rest van het eiland, dus in bossen, duinen, begrazingsgebieden, dorpen en het badstrand is het verplicht je hond aan te lijnen.
  • Houd afstand tot vee en wilde dieren, verstoor ze niet.
  • Loop je op een plek waar de hond los mag? Houd hem dan alsnog goed in de gaten. Een hond kan de natuur verstoren zonder dat het baasje het in de gaten heeft.
  • Als hondenbezitter ben je verplicht om de poep van je hond op te ruimen.

Op de website Liefde voor Ameland staat het met iets andere woorden zo:

"Als je een hond hebt, moet je die zeker meenemen naar Ameland. Op de stranden en in de bossen is het heerlijk wandelen. Je hond zal hier zeker ook genieten van de ruimte en de ‘pure’ omgevingen. Op de Amelander stranden mogen honden over het algemeen vrij rondlopen. Ze kunnen er naar hartenlust ravotten, met de golven spelen en bekaf raken. Op de bewaakte strandovergangen moet je je hond aanlijnen; dit staat vaak wel aangegeven.

Ook in de bossen, duinen, dorpen, langs het Wad en op de badstranden moet je je hond aanlijnen. Het verplicht aanlijnen is natuurlijk niet zomaar. Een hond kan de natuur, zonder dat hij en zijn baasje het in de gaten hebben, behoorlijk verstoren. Denk aan broedende vogels of jonge reeën. Een hond heeft nu eenmaal een jachtinstinct, dat niet even uit kan. Daarnaast kan de geur van een hond vaak al voor paniek zorgen bij andere dieren. En hoe lief je hond ook is, sommige mensen zijn bang voor loslopende honden."

#liefdevoorameland

→ Kijk ook op liefdevoorameland.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *