Legerheli helpt Ameland

Geplaatst op: 20 april 2020 - Categorie: Alles & Algemeen

Foto Persbureau Ameland

BALLUM – Patiënten worden normaal gesproken met de ambulancehelikopter van RAV Fryslân vervoerd van Ameland naar het ziekenhuis, maar in coronatijd geldt niet wat normaal is. De gele ambulanceheli werd tijdelijk elders ingezet; De vliegmachine leverde een goede bijdrage aan het transport van IC-patiënten tussen Nederlandse en Duitse ziekenhuizen. Intussen was de traumaheli stand-by.

Op woensdag 15 april was hij weer beschikbaar voor het ziekenvervoer op de Waddeneilanden. Van woensdag 15 tot zondag 19 april was de ambulanceheli terug op z’n post in Leeuwarden, klaar om heen en weer naar Ameland te vliegen als dat nodig mocht zijn. De RAV helikopter werd die zondag wederom opgeroepen voor het verplaatsen van IC-patiënten. Voor het vervoer van ‘gewone’ zieken en gewonden staat zo lang een legerhelikopter in Den Helder klaar om de lucht in te gaan.
Defensie vliegt tijdelijk patiënten vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. Dat gebeurt per NH90. Met de helikopter van het Defensie Helikopter Commando neemt de militaire organisatie tijdelijk de taken over van de ANWB. Dat gebeurt op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Burgemeester Leo Pieter Stoel had dit tijdens de raadsvergadering van maandagavond nog niet medegedeeld of er klonk geraas van helikopter rotoren. Op het vliegveld van Ballum droeg de ambulance een patiënt over aan de legerheli. Hij steeg op tegen de achtergrond van een oranje lucht: de zon was net onder gegaan.

Dossier Corona

Relevante dossiers: Zorg op Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?