Leeuwarden naar Amsterdam voor Lwd2018

AMSTERDAM – Leeuwarden wil Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 (Lwd2018) worden en daarvoor boort het creatieve bronnen aan. Met acht bussen gingen meer dan 300 Lwd2018-fans uit Leeuwarden en de rest van Friesland op vrijdag 12 juli naar de Westergasfabriek in Amsterdam om het bidboek voor Lwd2018 aan te bieden aan de vertegenwoordiger van DutchCulture, de coördinerende organisatie van de Nederlandse verkiezing Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Niet alleen Friezen die enthousiast zijn over Lwd2018, maar ook een trits van artiesten trad op het plein bij de Westergasfabriek op: van rapper Remon de Jong tot dichter Tsead Bruinja, van dansers tot zangers. Ook liepen er veertig Friese paarden, met ruiters en met koetsen. Ze symboliseren de veertig projecten in het bidboek. Burgemeester Ferd Crone gaf het bidboek met een speciaal voor de gelegenheid gemaakte vilten kaft aan Maria Teurlings van DutchCulture. Teurlings zorgt dat de bidboeken bij de juryleden komen die de kandidaat beoordelen. Op 1 en 2 september komt de jury persoonlijk langs in de stad om te bekijken of Leeuwarden zelf de titel van Culturele Hoofdstad waardig is. Eindhoven en Maastricht doen ook mee in de finale ronde. Zij lieten hun bidboeken door PostNL bezorgen.

Gedeputeerde Jannewietske de Vries staat in de menigte te glimmen van vreugde en trots. Het plan om Leeuwarden in te schrijven voor deze verkiezing komt bij haar vandaan. Al zo’n acht jaar geleden zette zij die trein in gang en nu staat ze te kijken naar Leeuwarden als finalekandidaat met een culturele trein die aardig op stoom is gekomen. Naast haar staat Joop Mulder van Oerol. Lwd2013 gaat namelijk niet alleen over de stad maar ook over het weidse platteland, de Friese identiteit, de andere tien steden en het waddengebied. Mulder koos voor Oerol een meerjarig thema: Sense of Place. Die titel beschrijft de ontwikkeling die hij voorziet voor de toekomst: een focus op het bewustzijn en de betekenis van de plek waar je verblijft en hoe je je daartoe verhoudt. Mulder: “Oerol wil in de komende jaren een verhaal brengen over het landschap dat in het centrum van de gebeurtenissen staat: wat brengt de mens teweeg in het landschap en hoe vertalen we dat vanuit en naar de samenleving.” Het is een van de pijlers uit het bidboek Lwd2018, al is dat bidboek is nog niet openbaar. Leeuwarden wil zijn troef niet aan de andere twee kandidaat-steden laten zien.

Twee Amsterdamse dames komen op het tromgeroffel bij de Westergasfabriek af. Ze genieten van het spektakel en laten in onvervalst Amsterdams weten dat ze het prachtig vinden dat zoveel Friezen naar de hoofdstad komen om te laten zien wat ze in huis hebben. Dat de Friezen hun eigen taal hebben begrijpen zij best. Zij praten immers ook hun moerstaal, Amsterdams. Een van de twee: “Ik leg voor niemand mijn tong in de plooi!” Wie er moet winnen, vraagt een reporter van Omrop Fryslân. "Amsterdam!" klinkt het meteen. Maar Amsterdam doet niet mee, zegt de reporter weer. Het is Maastricht, Eindhoven of Leeuwarden. "Dan Leeuwarden!" antwoordt de Amsterdamse zonder te twijfelen. 

Na een daverend programma van drie uren vertrekken de bussen weer naar Friesland. Op 6 september valt de beslissing. Fred Crone nodigt uit dan naar het Gouveneursplein in de Friese hoofdstad te komen.

>>> lees hier over Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *