Leeuwarden genomineerd Beste Binnenstad

LEEUWARDEN – Leeuwarden is genomineerd voor de titel Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015. De verkiezing van Beste Binnenstad wordt uitgeschreven door het Platform Binnenstadsmanagement, het kenniscentrum voor centrummanagement in Nederland. Leeuwarden is genomineerd op basis van positieve ontwikkelingen in onder andere toekomstbestendigheid, verblijfsklimaat, voorzieningenaanbod, circuitvorming, leegstandbestrijding en organiserend vermogen.

Genomineerden

Voor 30 augustus 2013 moet Leeuwarden gemotiveerd aangeven waarom zij de Beste Binnenstad van Nederland is. In totaal zijn er tien steden genomineerd, verdeeld over twee categorieën (grote binnensteden met meer 350 winkels en kleine binnensteden met minder dan 350 winkels). Leeuwarden behoort tot de vijf genomineerden in de categorie grote binnenstad samen met Amsterdam, Den Haag, Dordrecht en Haarlem. De genomineerden in de categorie middelgrote binnensteden zijn: Assen, Delft, Veenendaal, Venlo en Zaandam. De nominatiecommissie kiest medio september per categorie twee finalisten.

Finalesteden

In de vier finalesteden wordt een consumentenonderzoek gehouden en komt de jury op bezoek. De stad krijgt tijdens dit bezoek twee uur de tijd om de jury te overtuigen en de juryleden rond te leiden door de binnenstad. Op basis van de motivatie, het consumentenonderzoek en het bezoek wordt door de jury de winnaar gekozen. De winnaars worden 21 november 2013 tijdens een feestelijke bijeenkomst in Eindhoven bekend gemaakt.

Kwaliteitslabel

De Beste Binnenstad is een kwaliteitslabel. Alle facetten van de binnenstad worden tijdens de beoordeling en jurering onder de loep genomen. De ‘Beste Binnenstad’ springt er niet alleen uit op het gebied van winkels of parkeermogelijkheden, maar onderscheidt zich in de volle breedte van andere binnensteden. Uitgangspunt is de ontwikkeling die een binnenstad binnen een periode van twee tot drie jaar heeft doorgemaakt.

Investering

Gemeente Leeuwarden, andere overheden en private partijen investeerden afgelopen jaren fors om de aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van de binnenstad te vergroten. Grote voorbeelden zijn het bereikbaarheidsproject ‘VrijBaan’ en de herontwikkeling van het gebied rond het Wilhelminaplein. Daar zijn een nieuw Fries Museum, een vernieuwde parkeergarage (de beste van Nederland in 2013), een nieuwe winkelwand met appartementen, een evenementenplein en een vernieuwd overdekt winkelcentrum gebouwd.

Nieuwe organisatie verkiezing

Verkiezing Beste Binnenstad wordt sinds 2003 tweejaarlijks georganiseerd. De editie Verkiezing Beste Binnenstad 2013-2015 organiseert Platform Binnenstadsmanagement in samenwerking met de partners Nederlandse Raad van Winkelcentra, Vastned, Redevco, Shopping Centre News, Locatus, BRO en Stenden Hogeschool.

Bron: Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden is ook genomineerd voor Culturele Hoofdstad van Europa 2018. 

>>> lees hier over LWD2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *