Leeftijd kleinste gestrande potvis bekend

TEXEL – De kleinste van de in januari op Texel gestrande potvissen was negentien jaar oud. Dat hebben Judith van Bleijswijk en Rob Witbaard, onderzoekers van het NIOZ, vrijdag bekend gemaakt na afloop van een symposium bij Ecomare. Van de andere potvissen moet de leeftijd nog bepaald worden.

De onderzoekers hebben de leeftijd van de potvis achterhaald aan de hand van groeiringen in een tand. Om de groeiringen te kunnen tellen hebben ze de tand precies doormidden gezaagd. Voor dit specialistische werk maken de onderzoekers gebruik van een speciale zaagmachine. Tot vrijdag ontbrak de tijd om dit te doen.

Ecomare-medewerkers Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan vierden vrijdag 18 maart hun 25-jarig jubileum met een symposium. Na afloop hiervan traden de NIOZ-onderzoekers Judith van Bleijswijk en Rob Witbaard naar voren om hen de doorgezaagde tand aan te bieden. Bonnet en Oosterbaan hadden al meermalen gevraagd of de leeftijd van de potvissen kon worden bepaald. Ze waren dan ook heel blij met deze verrassing. 

Het feit dat de negentienjarige potvis de kleinste van de vijf was, betekent niet automatisch dat hij ook de jongste was. Deze wetmatigheid gaat niet op bij potvissen. Van de andere dieren zijn ook tanden veiliggesteld voor leeftijdsbepaling. Deze moeten nog worden doorgezaagd.

 lees hier meer over Potvisstrandingen op de Waddeneilanden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *