Leefbaar Ameland

BALLUM – Heel even leek het of er in Ballum alweer een nieuwe fractie aan de raadstafel was aangeschoven. Burgemeester en voorzitter van de gemeenteraadsvergadering van de Amelander raad had het even niet helemaal goed voor de bril en noemde de fractie van Irma Marinus “Leefbaar Ameland.” Irma Marinus komt van de PvdA en zit na een breuk met haar partij zelfstandig in de raad. Ze heeft haar fractie de naam ‘Sociale Fractie Ameland’ meegegeven en burgemeester Leo Pieter Stoel moest op die mond vol nog even oefenen. Het brein van de burgemeester maakte wat bijzondere connecties en kwam met “Leefbaar Ameland” op de proppen waar hij Sociale Fractie Ameland bedoelde. Na een paar pogingen kreeg hij de naam er goed uit.

Irma Marinus van de fractie in kwestie stemde als enige tegen een plan van de gemeente om de ondergrondse containers van Omrin en campings over te nemen en nog 33 afvalcontainers te plaatsen. Met al die ondergrondse afvalcontainers is een bedrag van € 1.037.830 gemoeid.

Sinds 1 januari 2020 is de gemeente verantwoordelijk voor de afval inzamelingsmiddelen. Voorheen regelden sommige campings dat zelf. Daar staat tegenover dat de gemeente sinds die datum afvalstoffenheffing int van eigenaren van chalets en stacaravans met vaste staanplaatsen. Die kosten en baten moeten een sluitende post op de begroting vormen. Marinus stemde tegen omdat ze de investering te hoog vindt en de opbrengst te onzeker.

De gemeente is al langere tijd met de campings in gesprek en nu de raad akkoord is kan dinsdag het aanbod voor de campings de deur uit.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *