Lectoraat luidt nieuwe fase in voor gebruik Waddenzee

HARLINGEN – Een opmerkelijke samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen, de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) in Leeuwarden en de Waddenvereniging mondt uit in de installatie van Hans Revier tot lector Mariene Wetlands Studies. De oud-directeur van de Waddenvereniging legt in het nieuwe lectoraat de nadruk op een duurzame toekomst voor één van de mooiste natuurgebieden in Europa. De installatie vindt plaats op donderdag 5 april in café restaurant ‘Het Boze Wijf’ te Lauwersoog.
De Waddenzee vertegenwoordigt het laatste stuk ongerepte natuur in Nederland. Als wetland behoort het tot de elite van Europa. Toch is volgens Revier het onderzoek naar de effecten van het gebruik van de Waddenregio door bevolking, toeristen en industrie nog steeds noodzakelijk. De kersverse lector ziet het als zijn taak om de kennis over het gebied te verdiepen. “42 jaar na de oprichting van de Waddenvereniging zijn we in een nieuwe fase aangeland. Als lector hoop ik een rol te kunnen spelen in het bevorderen en uitvoeren van onderzoek naar duurzame oplossingen voor het menselijk gebruik van het natuurgebied.” Hoewel hij als hoofdredacteur van het WADDENmagazine aan de Waddenvereniging verbonden blijft, opereert hij als lector vanuit een onafhankelijke positie. “Ik zet daarbij vooral de onderzoeksbril op.” Revier hoopt dat enkele toekomstige onderzoeksprojecten in aanmerking kunnen komen voor financiering vanuit het Waddenfonds waarvoor in totaal 800 miljoen euro beschikbaar is. “Er is nog veel te doen.”
Bij de Hanzehogeschool Groningen is het vooral de Academie voor Architectuur, Bouwkunde en Civiele Techniek die met het lectoraat te maken krijgen, bij de CHN de managementstudies toerisme en vrijetijdskunde. Revier: “Voor de Waddenvereniging ligt het zwaartepunt op ecologische duurzaamheid, terwijl de opleidingen in Groningen meer inzicht willen krijgen in de impact van technische ingrepen op de omgeving. Met haar pleidooi voor ‘sustainable leadership’ probeert de CHN het begrip duurzaamheid vooral tussen de oren van de mensen te krijgen. Dit lectoraat vormt een mooie aanvulling op elkaars sterke kanten.” De lector bepleit een integrale benadering van de Waddenzee als natuur-, leef-, woon- en werkgebied. Hij verwacht de discussies over havenuitbreiding, visserij, toerisme en woningbouw te verrijken met nieuwe inzichten. “Er valt nog een wereld te winnen. De Waddenzee heeft een etalagefunctie. Nu al blijkt dat de toeristen naar zo’n gebied zichtbare duurzaamheid op prijs stellen. Daar zul je als regio meer op moeten inspelen, aldus Revier. De lector zal tevens dwarsverbanden slaan met relevante maatschappelijke ontwikkelingen in wetlands elders op de wereld.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *