RSS
Zoeken

LeAm 10 - Van de Nederlandse kou in de Griekse sneeuw

Geplaatst op: 25 januari 2017 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM - Lesbos en Ameland beginnen op 1 september 2016 een correspondentie blog. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Deel 9 is op 3 januari 2017 gepubliceerd.

Dag Jeanet,

Ook de beste wensen van mijn kant!

Het was erg leuk om je even kort te ontmoeten en ik voelde me zeer vereerd dat ik zomaar bij de burgemeester op bezoek mocht komen. Ameland in 6 uur... wat een ervaring... een lange fietstocht wilde ik maken... en toen ik van de boot afstapte sneeuwde het een beetje. Toch een fiets gehuurd en Ameland gaan ontdekken... met een rode neus en kleumende handen... maar schitterende foto's gemaakt. En veels te weinig tijd... maar ik kom zeker een keer terug!

Op de zondag erna zonder problemen teruggevlogen en een dag later was alles wit op Lesvos... en niet zo een beetje... nee, meteen 30 cm sneeuw, zoveel sneeuw had ik nog nooit meegemaakt op ons eiland. De waterleiding was bevroren, de electriciteit viel om de haverklap uit, geen telefoon en geen internet... Alle wegen onbegaanbaar... geen boten, geen vliegtuigen... maar wat een ervaring! Zo mooi!

Tegelijkertijd dat dubbele... want die mensen in Moria... in hun tentjes... in die sneeuwstorm, zonder verwarming. Ik ben eigenlijk zo kwaad. Minister Mouzalas had nog gezegd... geen enkele vluchteling zou nog in een tent slapen in de winter, daar zou hij voor zorgen. Al sinds juli wordt er over "winterisation" van de kampen gesproken... en er is gewoon niks gebeurd. Al die hulporganisaties, de regering, Europa... geld genoeg... en... niks... Mensen in de modder in tentjes met temperaturen onder nul en windkracht 8 met sneeuw... Politieke spelletjes die gespeeld worden ten koste van vluchtelingen, migranten of hoe je ze ook wilt noemen. Ten koste van mensen...

Ik las net dat in Amsterdam na een half jaar een vluchtelingen centrum met de grond gelijk gemaakt wordt... inclusief stapelbedden, matrassen en alles wat er in staat, zo goed als nieuw. Tegelijkertijd lees ik mijn werkmail en zie dat er aan organisaties gevraagd wordt wie stapelbedden heeft... Zo krom..

De Grieken zelf hebben het moeilijk... heel moeilijk... weer nieuwe hogere belastingen op brandstof, electriciteit... weer verlaging van pensioenen en uitkeringen. Een liter stookolie kost 1.07 Euro... dat is bijna niet meer op te brengen... maar een warm huis is wel het allerbelangrijkste op dit moment... Ik ben overgestapt op hout, noodgedwongen... en boven op de slaapkamers wordt niet meer verwarmd... ouderwets met een kruikje naar bed. Werk heb ik tot eind juli... en mijn stille hoop is, net als velen met mij, gevestigd op het toerisme maar tot nu toe ziet dat er nog niet zo positief uit.

Ik probeer zo nu en dan afstand te nemen... ik moet zo nu en dan afstand nemen... en diep ademhalen.

Het dagje Noorden, Waddenzee en Ameland heeft me goed gedaan, jullie hartelijke ontvangst natuurlijk ook. Ik hoop ooit hetzelfde te kunnen doen, hier op Lesvos. Jullie zijn welkom!!

Groetjes uit een inmiddels sneeuwvrij maar weer zeer koud en stormachtig Lesvos!

Eleonora

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?