Last van de paasvuren?

WAGENINGEN – De paasdagen staan voor de deur en dan worden er traditiegetrouw vaak paaseieren gezocht en geverfd, maar in een groot deel van Europa worden tijdens deze dagen ook paasvuren ontstoken. Vooral in het oosten en noorden van Nederland en verder richting Duitsland zijn de vuren populair, en laat er op beide dagen nou net een oostelijke wind bij ons waaien.

Hoewel we de tijdens de paasdagen onder invloed van een hogedrukgebied met de kern boven Scandinavië staan, liggen depressies boven het Alpengebied. Dichtbij genoeg om nog enige invloed uit te oefenen op het weer bij ons. De lucht is daardoor nog onstabiel en dat is gunstig wat betreft de roetdeeltjes die vrijkomen tijdens de paasvuren. De temperatuur komt tijdens de paasdagen hoog uit; landinwaarts wordt het op veel plaatsen 20 of 21 graden en aan de kust veelal 17 tot 19 graden. Bellen met warme lucht stijgen op en er vormen zich stapelwolken, welke lokaal uit kunnen groeien tot buien, mogelijk zelfs met een klap onweer. Bovendien schurken op tweede paasdag 2 storingen langs; één ten zuiden en één ten noorden van ons land. Dan lijken er op meer plaatsen buien te gaan vallen.

Onstabiele lucht

Die onstabiele situatie maakt dat de lucht flink in beweging is en goed doormengt, waardoor we minder last zullen hebben van ten eerste de brandgeur en ten tweede de hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht. Anders zou het zijn als we heel duidelijk een hogedrukgebied boven onze omgeving zouden hebben liggen. In zo’n situatie staat er vaak maar weinig wind en is er onvoldoende vocht aanwezig om het tot buien te laten komen. De lucht blijft dan veel meer op zijn plek hangen, waardoor we last zouden kunnen krijgen van de vieze lucht.

Code groen

De droogte-index wordt weergegeven met de kleurcodes groen tot en met rood. In 2013 werd voor veel paasvuren een code rood afgegeven. Pasen viel toen erg vroeg in het jaar, in maart en het was toen een aantal weken al tamelijk droog. Ondanks de (lichte) sneeuwval tijden de paasdagen zelf, mochten de vuren dus niet aangestoken worden in verband met brandgevaar. Ook in 2011 ging het op veel plaatsen om diezelfde reden niet door. Dit jaar is de code vooralsnog groen.

Bron: MeteoGroup

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *