Laatste Ouwe Pôlle lezing van dit seizoen

HOLLUM – Iedere winter organiseert stichting ‘De Ouwe Pôlle’ een serie interessante lezingen over de Amelander cultuurhistorie. De laatste avond van 2023 gaat over jaarringen in hout, waarmee de ouderdom van een scheepswrak, commandeurswoning of kerk bepaald kan worden.

De herkomst van bouwhout en de toepassing daarvan in Noord-Nederland door de eeuwen

Paul Borghaerts vertelt op een bondige manier wat dendrochronologie (jaarringen onderzoek) is. Daarna komt aan bod hoe je op basis van deze techniek kunt zien waar bouwhout vandaan komt. Met die kennis wordt de houtstroom naar Noord-Nederland ontrafeld in herkomst en periode van 1500 tot 1950.

Aan de hand van de verschillende herkomstgebieden/perioden wordt de veranderende bouwwijze van kapconstructies in stadspanden en kerken besproken. Daarbij wordt stilgestaan bij de bewerking van het hout en de relatie die dat heeft met het herkomstgebied. Bron voor de grote stalencollectie, waar dit onderzoek op is gebaseerd, zijn boerderijen, stadspanden en kerken in Friesland maar ook strandvondsten op de eilanden.

  • Datum: vrijdag 24 maart 2023
  • Locatie: de Toel in Nes
  • Aanvang: 20.00 uur

De lezingen van dit winterprogramma zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Steun stichting De Ouwe Pôlle met het behoud van het Amelander verleden. Word vriend vanaf 15 euro en ontvang drie keer per jaar magazine 'De Pôllepraat' vol verhalen over Ameland en de eilanders. Meld je aan via onze website www.amelanderhistorie.nl

bekijk op het Ameland Boeken blog de Pôllepraat en lees welke onderwerpen er in behandeld worden

de activiteiten staan ook in de Ameland agenda

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *