Laatste maand LF2018 geen einde maar een begin

LEEUWARDEN –  Met een drieweeks programma in november zetten Leeuwarden en Fryslân de kroon op Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De laatste maand van het Culturele Hoofdstad-programma is in geen enkel opzicht een einde, maar juist een begin. De ReOpening toont de nieuwe dynamische kant van Fryslân; een dynamiek die al tot zoveel bijzondere projecten en samenwerkingen leidde.

Ameland Vertel!

Dat doen we met eenprogramma dat rondom de drie grote novemberfestivals is opgebouwd: het Noordelijk Film Festival, kunstenfestival Explore the North en lichtfestival Luna. Ze dienen als omlijsting voor een raamwerk dat boordevol bijzondere en vaak spraakmakende manifestaties zit. Conchita, Europa’s beroemdste drag artist, trapt het programma op 3 november af in De Harmonie als hoofdact van het Love For All Festival. De ReOpening eindigt op zondag 25 november met onder meer een grote feestelijke talkshow, live gestreamd, vanaf het Oldehoofsterkerkhof. Tijdens het Noordelijk Filmfestival wordt er ook verteld, verhalen die de moeite waard zijn om een film van te maken. Twee vertellers van Ameland Vertel! vertellen daar hun verhaal uit het programma van Expeditie Ameland. Op 6 november treden zij aan op het theaterschip naast De Harmonie.

Greep uit het programma

Het kunstenaarscollectief Voorheen de Gemeente (VHDG) verrast bezoekers met internationale beeldende kunst, met onder meer een metrostation op een Leeuwarder rotonde. Medio november begint het Media Art Festival en de Leeuwarder Oosterstraat transformeert tot Eritrea Town. Kunstenaar Henk Hofstra bouwt samen met 77 dorpen een kunstinstallatie op het Oldehoofsterkerkhof en in Drachten bezorgt de Spaanse theatergroep Luzinterruptus het publiek verbazingwekkende en sprookjesachtige ervaringen. Het Oostenrijkse gezelschap Liquid Loft danst in de Westerkerk en Japanse muzikanten treden samen op met Friese dichters.

Writer’s Block levert prachtige graffitikunst op de lege muren van de stad op in een bijzondere samenwerking tussen Friese en internationale kunstenaars. Jonge documentairemakers schitteren in New Generation op het witte doek en in het laatste weekeinde van de ReOpening begint de nieuwe blockbuster-tentoonstelling in het Fries Museum: Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Iepen Up manoeuvreert zich in november door het programma met confronterende interventies, zoals op het Waagplein in Leeuwarden waar een meterslange lijst met namen van 34.361 overleden vluchtelingen, asielzoekers en migranten te zien is.

De ReOpening is de afsluiting van het Culturele-Hoofdstadjaar; waarin we hebben laten zien dat Fryslân tot heel veel in staat is. Met uitblinkers op alle terreinen, met jonge en oude makers die nieuwe ideeën en samenwerkingen smeedden en onze provincie zoveel diepgang en betekenis brengen.

Hidde Dirks Kat

We hebben meer te bieden dan sûkerbôlle en skûtsjesilen en we gaan niet allemaal schaatsend naar ons werk… Fryslân is het land van De Reuzen, 8ste Dag en Under de Toer en van de vele honderden projecten in dorpen en steden, zoals het Ferhalefjoer van Friese basisschoolkinderen en van Hidde Dirks Kat. En van DaDa in Drachten, de Drie Iconen van Witmarsum en Talant, die mensen met een beperking glorieus op het podium tilt. En 2018 was nog maar het begin. De ReOpening markeert het startpunt van een mooie toekomst…

Bovenstaande is slechts een kleine greep uit het programma dat op 2018.nl/reopening uitgebreid beschreven staat.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *