Kwadrant wil dat Ameland opschiet

AMELAND – “Gemeente Ameland, schiet op!” Dat zegt directeur Jan Maarten Nuijens van zorgaanbieder KwadrantGroep over de besluitvorming rond ouderenzorg en de nieuwbouw van het zorgcentrum. Kwadrant wil het zorgcentrum aan de Oranjeweg, aan de rand van het dorp en tijdens een informatieavond op donderdag 23 januari in De Stelp zelf, lichtte Nuijens de woonzorgvisie toe voor een zaal met iets meer dan honderd aanwezigen.

Uitgangspunt van zowel Kwadrant als de gemeente is dat Amelanders hun leven lang op het eiland kunnen blijven, ook als ze oud en zorgbehoevend zijn. Daar moet een mooi en functioneel gebouw voor worden neergezet, waar op een moderne manier gewerkt kan worden, met zorg op maat en waar de bewoners huren van het gemeentelijk woningbedrijf en dus in hun eigen appartement wonen. Het huidige zorgcentrum De Stelp is niet meer van deze tijd. De gemeente moet nu maar eens een knoop doorhakken, meent Nuijens. “Elk uur uitstel kost geld.”

In december 2018 tekenden gemeente en Kwadrant samen voor De nieuwe Stelp. In de tussenliggende tijd is gewerkt aan een plan voor nieuwbouw aan de rand van het dorp, is De Stelp brandonveilig verklaard en moest er een nieuwe sprinklerinstallatie met watertanks worden geplaatst, voor de prijs van drie ton. Ook stak werkgroep De Stelp op De Stelp een spaak in het wiel door met een petitie te komen, die door meer dan duizend mensen werd ondertekend. De petitie pleit voor een zorgvoorziening op de huidige plek, in het dorp en bij de winkels in de buurt.

Wim de Boer (96) is een van de voorstanders van De nieuwe Stelp op De Stelp. De oud-politicus, bewoner van De Stelp, lid van de werkgroep De Stelp op De Stelp en oudste man van het eiland, noemde het een leugen, dat gefaseerde nieuwbouw op de huidige plek niet haalbaar is. Hij noemde het een sprookje dat de bewoners verschillende keren moeten verhuizen als er op deze locatie gebouwd gaat worden. En dat er dure tijdelijke huisvesting nodig is klopt ook al niet. De Boer noemde de inhoud van de brochure die Kwadrant huis aan huis op het eiland verspreidde en het verhaal van Nuijens geschikt voor de Fabeltjeskrant. “U zet mensen op het verkeerde been!”

De stellige woorden maakten Nuijens boos. “Ik accepteer het niet dat ik hier voor leugenaar wordt uitgemaakt!” Het is wel degelijk waar, zegt hij, dat er vanwege de kosten en overlast gekozen is voor de nieuwe locatie aan de Oranjeweg. 

Ondertussen moet de gemeenteraad nog steeds kiezen tussen nieuwbouw op de oude locatie of nieuwbouw op de nieuwe locatie aan de Oranjeweg. “Er zijn grenzen aan het uithoudingsvermogen van partijen,” stelt Nuijens. Kwadrant heeft meer bij de kop; Ameland is niet de enige locatie waar gebouwd moet worden. “Dit jaar moet de besluitvorming rond zijn!”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *