Kunstmaand in de Herenwegkerk

HOLLUM – De kerk zelf is in al zijn eenvoud al mooi om te bezoeken, maar een maand in het jaar geeft de Herenwegkerk ruimte aan kunstwerken. Tijdens de Kunstmaand is het een van de locaties waar schilderijen de witte muren tussen de hoge ramen sieren. Dit jaar hangen er werken van Jenka Barakina.

Jenka Barakina

Barakina is een kunstenares die woont en werkt in de buurt van Gent, België. Ze groeide op Rusland, in de hoofdstad van Siberië: Jakoetsk. Ze studeerde aan de befaamde Stiglitz Staatsacademie in Sint Petersburg. Toen Barakina afstudeerde, had de Russische maatschappij een sterke transformatie ondergaan. In 1999 kwam ze in contact met een Nederlandse galerie, die haar later uitnodigde om te komen werken en wonen in Nederland. Hoewel opgeleid in monumentale kunsten, heeft Barakina zich sindsdien toegelegd op schilderkunst. Op de website van de Kunstmaand is het volgende over haar manier van schilderen te lezen: "Met haar ruwe, levendige schildertechniek slaagt ze erin om het doek in beweging te krijgen. Ze houdt ervan om mensen te schilderen – intiem en gevoelig – alsof ze een persoonlijke relatie heeft met de figuur op het doek."

Barakina exposeert al verschillende jaren op grote kunstbeurzen in Europa. Onlangs was ze te gast op de Kunst Triennale van Jakoetsk, Rusland. De kunstenares is vertegenwoordigd in galeriën in België, Nederland en Denemarken en haar werk maakt ondertussen deel uit van verscheidene nationale en internationale privé collecties. Ze heeft een herkenbare stijl. Haar schilderijen hebben haar tot een veelgevraagde hedendaagse kunstenaar gemaakt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *