Kunstmaand Ameland 2007

voorbereidingen

AMELAND – Van donderdag 1 november tot en met zondag 25 november is het Kunstmaand op Ameland. De kunstenaars komen uit Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland en Ameland. In totaal exposeren 74 kunstenaars hun werk.

Maanden van voorbereiding door de Kunstmaand commissie en weken werk door vrijwilligers vormen samen met de kunstwerken van de schilders, beeldhouwers, fotografen, vormgevers in textiel, glaskunstenaars, sieradenmakers en installatiebouwers een veelzijdige Kunstmaand op binnen- en buitenlocaties van het eiland.

Kunstenaars presenteren bestaand en nieuw werk of maken iets speciaals voor de Kunstmaand.

toppertje

Mari Shields speelt met haar werk in op het bijzondere gebouw van het voormalige subtropische zwembad in Nes. Enkele weken voor de opening maakt ze haar werk ter plekke. “Ik vind dit werk een toppertje,” zegt ze glimmend van trots. Toen Shields in mei voor de eerste keer de locatie bezocht, sloeg de constructie van het plafond bij haar in als een bom. “Ik ben er dol op.” Haar kunstwerk heeft ze aangepast aan de gebogen balken en panelen. Ze vindt het een organische constructie en Shields werkt met organisch materiaal. De Amsterdamse, die in 1948 in Amerika geboren is, werkt met bomen. Haar kunstwerk in Nes bestaat uit tientallen uit hout gesneden bollen in verschillende maten. Ze gebruikte 28 soorten hout van bomen die allemaal in Nederland groeien. Haar favoriete houtsoorten zijn gouden regen en hulst. Op de wanden hangen 155 planten- en dierenvormen die zo uit de boom komen. “De vormen zitten al in de boom,” zegt Shields.

Ze heeft het bos in het bad gebracht. De koele kleur van de blauwe zwembadtegels verbeelden wat haar betreft de hemel. De overkapping is donker en warm van kleur. Hemel en aarde zijn omgedraaid en Mari Shields maakte met haar houten bollen een verbinding tussen het aardse en het hemelse.

poort

Buiten staan grote houtwerken. Het hout is van bomen die om diverse redenen gekapt moesten worden en Mari Shields geeft ze via haar kunstwerken een tweede leven. “Er zit in elke boom een verhaal.” Een grote stam met lange uitlopers wordt de welkomstpoort bij het hek van het zwembad. Het was een Amerikaanse eik die op de Dwingelder veld stond. Staatsbosbeheer wil van de Amerikaanse eiken af omdat ze de inheemse soorten overwoekeren. Bij Shields is de gekapte Amerikaanse eik in goede handen. Zij hakt zijn verhaal naar de oppervlakte. De kleinere houtwerken van bruine beuk en Hollandse eik dansen om hun Amerikaanse vriend heen.

gebroken

Buiten staat Corrie van de Vendel (46) uit Doorn. Ze bouwt achter het zwembad een ‘Vlag voor Ameland.’ Dit ruimtelijke werk refereert aan de bestaande vlag van Ameland met strepen en maan. Van de Vendel haar vlag wordt driedimensionaal en groot genoeg om er doorheen te lopen. “Het is ontzettend fijn om hier te mogen werken. Er is zoveel medewerking.” Net als Shields is ze enthousiast over de vrijwilligers en over haar plek op het veld achter het zwembad. Er is ruimte. “Dit veld is geweldig voor zo’n groot ding.” Van de Velde werkt met de buigspanning van de boom. “Alles is gericht op het punt waar de boom in de grond komt,” zegt ze over de spanning in haar werk. Een kleine misrekening zorgde voor een knak in de stam. Tijdens de opbouw van de ‘vlaggenmast’ is de boom gebroken. De meterslange stam die drie meter in de grond zit, moet worden uitgegraven en opnieuw worden ingegraven. Het zijn de Kunstmaand vrijwilligers die dit voor haar doen. Het is een kleine tegenslag, maar niet desastreus voor het werk. Het is nog weken voor de opening en dan zal haar vlag er goed bij hangen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *