Kunstmaand Ameland 2005

NES – November is kunstmaand op Ameland. Het is zo zoetjes aan een traditie geworden.

De negende kunstmaand wordt georganiseerd onder het thema ‘Al Dwalend’. Het thema verwijst naar dichter Slauerhoff die als scheepsarts alle zeeën van de wereld heeft bevaren.

Het eiland staat van 5 tot 28 november in het teken van kunst. Het organisatiecomité is al maanden bezig met de voorbereidingen. Het comité bestaat uit kunstminnende vrijwilligers, VVV Ameland, Gemeente Ameland en VOB De Amelander. Naast dat de werving van sponsoren, de publiciteitscampagne, de podiumkunsten en de logistiek belangrijke werkzaamheden van het organisatiecomté zijn is de selectie van de kunstenaars van het opperste belang. Een groepje van zes eilander kunstenaars buigt zich al een jaar of drie over de exposanten. Het is een hele klus om de kunstenaars die binnen de doelstellingen van de kunstmaand vallen en aan de criteria van de selectiecommissie voldoen uit het enorme aanbod te plukken. Dat is het luxe probleem waar Tom Beijl, Margreet Halma, Bea van Twillert, Jan Epping, Mariëlle Buckinx  en Timo de Smet tegenwoordig mee te maken hebben.

Nu de Kunstmaand Ameland langzamerhand landelijke en internationale bekendheid geniet melden kunstenaars zich spontaan aan. “Wij willen graag meedoen”, lijken ze te zeggen. De populariteit van de Kunstmaand mag een pluim voor de organisatie genoemd worden. Het stelt de selectiecommissie voor een zware taak. Aan wie kan wel en aan wie kan niet een plekje in de beschikbare expositieruimte worden gegund. ‘Soms stopt de schilder voor in de presentatiemap het goede werk en zie je de kwaliteit achter in de map teruglopen.’, legt Tom Beijl uit. Die map wordt dan opzij gelegd, de kunstenaar wordt niet uitgenodigd. De kwaliteit van het werk moet consistent zijn.

‘We zijn één keer van de koude kermis thuisgekomen’, vertelt Tom. De kunstenaar kwam met ander werk aanzetten dan in de presentatiemap had gestaan. Wat de schilder ten toon wilde stellen paste toen niet in het thema van de kunstmaand. De selectiecommissie beargumenteert de keuze.

De club van zes houdt vast aan een aantal criteria.

De kunstenaars moeten op professionele basis met de kunst bezig zijn. Dit kan uiteraard parttime zijn. De club van zes, die zich heeft verenigd in de kunstenaarsgroep Noordpunt, selecteert bovendien op genre en materiaalgebruik. De Kunstmaand hoort een gevarieerd aanbod te presenteren, menen ze. Daarom vinden we naast realistische werken abstracte kunst. Behalve schilderkunst treffen we videokunst, beeldhouwkunst, grafiek en foto’s aan. De kunst komt in galeries, hotels, groesverblijven, gemeentehuis, musea en kerken te hangen, maar ook buiten in de vijver van De Vleijen, bij De Amelander Kaap, in de binnentuin van het Amelander Paradijs en in de boomgaard van Dit Eiland. Tussen de appelbomen zal Martin Groeneveld een onbekend muziekinstrument in de vorm van de aardofoon laten zien en horen.

Beeldende kunst en muziek vallen bij dit project samen.

Behalve dat we van exposities kijken genieten zijn er podiumkunsten te beluisteren. Een grote troef is Nynke Laverman. Zij zingt Slauerhoff in het Fries als een Portugese Fado. Het openingsconcert wordt gevuld met een optreden van stemkunstenares Greetje Bijma.

De podiumkunsten worden geselecteerd door een andere werkgroep. De club van Noordpunt heeft de handen vol aan de beeldende kunst.

De opening van Kunstmaand Ameland is op zaterdag 5 november. De openingshandeling wordt in Ameland State verricht door Kirsten Piering, ambassadrice van Denemarken, en de algemeen directeur van hoofdsponsor Landal GreenParks, Leo van der Meer. Vorig jaar was het de eerste keer dat er Denen waren uitgenodigd. Deze keer doen er vijf Denen uit Zuid Denemarken en twee uit Noord Denemarken mee. Genoeg om de ambassadrice uit te nodigen voor de opening.

Alle exposanten komen uit de waddenregio. Deze keer presenteren Duitsers, Denen en Nederlanders hun kunst op Ameland. Volgend jaar wil de organisatie het verder gaan zoeken. Op de tiende Kunstmaand komen we waarschijnlijk Zweden tegen.

De Kunstmaand heeft een eigen website: www.kunstmaandameland.com  met informatie over de exposities,avondvoorstellingen, workshops en kunstmaandarrangementen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *