Aardtonofoon op Ameland, een wereldprimeur

Het is de laatste week voor de opening van de Kunstmaand op Ameland. Op heel het eiland is een bedrijvigheid van kunstenaars te bespeuren. In Hollum graaft Martien Groeneveld samen met zijn zoons Tienson en Thieu kuilen. Het zijn de voorbereidingen voor een muziekinstrument in de buitenlucht. Groeneveld is de bedenker van de ‘aardtonofoon’. Aan de Eatesreed, in het weiland achter galerie Dit Eiland worden naast een met korstmossen begroeide silo 21 emmers met buizen ingegraven.
De installatie voegt zich in het landschap. De buizen vormen de pijpen van de aardtonofoon. De emmers zijn de klankkasten die gevuld met water een toon resoneren, een aardtoon. Het geluid lijkt op dat van een didgeridoo. Groeneveld hangt met z’n oor boven één van de reeds ingegraven buizen. “Eens horen of we al contact hebben met de Aboriginals”.
Tijdens de openingsdag van de Kunstmaand, zaterdag 5 november, geeft Martien Groeneveld een aardtonenconcert. Dat wordt een wereldprimeur. Daarna geeft hij het instrument vrij aan de bezoekers van de kunstmaand.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *