Kunstinstallatie Rixt in Swartwoude

BUREN – In het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren is in de Kunstmaand vanaf 1 november een kunstinstallatie te zien van Luc ten Klooster.

De oer-Amelandse figuur van Rixt van het Oerd stond model voor de installatie die voor een groot deel uit fotografie bestaat. Het is hier echter niet de stereotype oude heks die uitgebeeld is, maar een jonge vrouw die te maken krijgt met universele emoties.

Zij is door Luc ten Klooster geplaatst in het landschap rond Ameland: de zee, de duinen, het wad. In de tuin van het museum staat een opvallende opstelling van maar liefst 17 fotodoeken van 2 x 3 meter waar de bezoeker doorheen kan dwalen. Binnen in het museum wordt onder meer een video-installatie vertoond.

Na afloop van de Kunstmaand is de installatie nog geruime tijd te zien, want zij blijft tot 1 april 2020 een onderdeel van de museumpresentatie.

Kunstinstallaties zijn vaak maar tijdelijk bedoeld en verdwijnen meestal weer zonder een spoor achter te laten. Het bijzondere van deze installatie is dat bezoekers gedurende de gehele periode van 1 november tot 1 april een bod kunnen uitbrengen op de grote fotodoeken in de tuin en dat een deel van de opbrengst geschonken zal worden aan de Stichting De Noordzee.

Rixt was ook strandjutter en droeg op haar manier al bij aan het schoonhouden van het strand. Omdat ons milieu steeds meer bedreigd wordt en het strandjutten om die reden in een nieuw licht gezien kan worden, zal van de opbrengst 10 procent geschonken worden aan deze stichting die zich ten doel stelt bij te dragen aan een schone zee en beschermde gebieden ín die zee. Stichting De Noordzee draagt ook op Ameland bij aan een schoon eiland.

Op zaterdag 2 november geeft Rixt om 14.00 en 15.00 uur een korte performance in de tuin van het museum, tussen de fotodoeken. Het publiek wordt gevraagd om plaats te nemen langs het hekje aan de Meester Oudweg. De performance gaat – zoals ook het leven van Rixt – onder alle weersomstandigheden door en is gratis toegankelijk. Het optreden wordt verzorgd door Ilse Peters die ook model stond voor de Rixt-figuur in de foto/ video-installatie.

Bezoekers kunnen tevens intekenen op een fotoboek van dit project dat rond 1 mei 2020 zal verschijnen. In het boek wordt ook de originele tekst in het Frysk opgenomen van de legende van Rixt zoals die is opgetekend door schoolmeester P. J. Braaksma in 1889 onder de titel 'Wylde Rixt fen 't Oerd'.

⇒ lees hier meer over de Kunstmaand

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *