Kunsthekwerk afgewezen door Dorpsbelang Hollum

NES – Eén van de kunstwerken van het project Kunst en Bomen, vorig jaar gehouden in Oisterwijk, heeft een blijvende plek gekregen op Ameland. Het is afgelopen week geplaatst rond een boom op Torenhoogte in Nes.

Wethouder Nico Oud had het vorig jaar november aangeboden aan Dorpsbelang Hollum om het om de Beatrixboom te plaatsen. Die Koninginneboom kan wel wat bescherming gebruiken, maar Dorpsbelang Hollum wees dìt kunstwerk vriendelijk doch resoluut af. Het moet vrijheid symboliseren, maar de vorm van de ijzeren staken roepen een associatie op met het tegenovergestelde. "De meerderheid van het bestuur zag dit hek niet zitten," drukt voorzitter Dorpsbelang Hollum IJsbrand Smit zich eufemistisch uit. 

Geen interesse

Gemeente Ameland zegt erover: "Het kunstwerk is aan Nico Oud geschonken door de kunstenaar en is vergunningsvrij op basis van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). In eerste instantie is een locatie in Hollum aangemerkt voor het kunstwerk. Dit is ook voorgesteld aan Dorpsbelang Hollum, zij hebben na overleg aangegeven geen interesse te hebben. Daarom is besloten het kunstwerk op deze plek in de openbare ruimte van Nes te plaatsen."

Bescherming voor de Beatrixboom

De Beatrixboom staat op het veldje voor de keuken van De Stelp en in de loop van de jaren is het perkje struikjes rondom de boom verreden. De gemeente en Db Hollum zijn overeengekomen dat er een haagje langs het driehoekje komt, zodat daar niet meer geparkeerd kan worden. Wanneer dat wordt aangelegd is nog niet duidelijk, maar Dorpsbelang gaat er binnenkort weer eens een balletje over opwerpen bij de gemeente. Ook komt er een nieuw bord waarop staat uitgelegd om wat voor boom het gaat en waarom hij destijds is geplant.

Dorpsbelang Nes

Wat het groene hek betreft: aan Dorpsbelang Nes is helemaal niets gevraagd. Dit dorp zag vorige week plots een kleine eik en een groen hek op het grasveldje achter de toren verschijnen. Het ontneemt deels het zicht op de mooie geveltjes rond het veldje.

Het kunstwerk staat er koud of het is al door vandalen beplakt met stickers. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *