Kunstenaar schenkt eigen werk en schilderij Jaap van der Meij

HOLLUM – Kunstschilder Herman Lievers uit Amersfoort heeft de Amelander Musea zondag vier door hem gemaakte schilderijen geschonken. Ook een landschap van Jaap van der Meij, een uit Amelander ouders geboren kunstenaar (Van der Meij van de Loerbol), kreeg het museum als schenking.

Bij het herschikken van zijn kunstcollectie stuitte Lievers op deze werken. Hij besloot ze aan de Amelander Musea te schenken omdat Liefers (86) en zijn vrouw Remkje (79) een sterke band met Ameland hebben. "Ik heb het gevoel dat ze hier goede plek krijgen."

De grootouders van Remkje waren Janke en Arend Visser uit Hollum. Als meisje van anderhalf kwam Remkje kort voor de oorlog naar Ameland. Aanvankelijk bedoeld om aan te sterken, verbleef zij uiteindelijke bijna tien jaar in het gezin van Willem en Anna Molenaar en hun dochter Rimkje in Hollum.

Onder de geschonken werken is een in gemengde techniek uitgevoerd schilderij van de roeireddingboot. Lievers liet zich bij het maken ervan inspireren door een illustratie die enkele jaren geleden is gemaakt voor het muziek-en toneelspektakel Paardenkracht Mannenmoed. Hij hoopt dat dit werk een plaatsje krijgt in het Maritiem Centrum Abraham Fock. De overige werken zijn olieverfschilderen die Hollum als onderwerp hebben. Herman Lievers is op latere leeftijd kunstenaar geworden. Hij volgde zijn opleiding bij de kunstacademie Artibus in Utrecht. Hij legde zich toe op stillevens en landschappen. Ze zijn vaak gemaakt zonder voorstudies wat de spontaniteit en ongekunsteldheid vergroot.

Herman Lievers heeft in de loop der jaren zijn werk op veel plaatsen geëxposeerd. Zijn werk bevindt zich in veel privé- en bedrijfscollecties. De toenmalige Postbank kocht in 1990 een stilleven dat bekroond was in een prijsvraag die de bank had uitgeschreven.

OP de foto: Herman Lievers overhandigt een werk van de Paardenreddingboot aan collectiebeheerder Jan van Dijk van de Amelander Musea. Aan de wand hangen de overige geschonken werken. Links een landschap van Jaap van der Meij. Foto: Arend Folkert Visser.

bekijk hier welke tentoonstellingen er op Ameland zijn

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *