Kunst in de Kooiduinen tijdens Kunstmaand Ameland

KOOIPLAATS – Tijdens Kunstmaand Ameland zijn de Kooiduinen achter het Koaikershuus het podium voor kunst. Een wandelroute door de duinen verbindt de kunstwerken van 5 kunstenaars, die een dialoog met dit prachtige gebied aangaan. Deze week zijn de  voorbereidingen voor de kunstroute in volle gang. De route wordt uitgezet, de kunstwerken worden geïnstalleerd of komen ter plekke tot stand.  De kunstenaars leveren zeer gevarieerde bijdragen aan de route. Raimond Evers uit Weststellingwerf maakt een interactief werk:  ‘Speciaal voor Kunstmaand Ameland integreer ik de mens in Object 10.010.261 (ook wel 'vogelfluiter 2') onder het motto: 'Door samen te pompen ontstaat hemels geluid'.

Irma Horstman, wonende in Frankrijk, laat een groep beelden van cortenstaal zien. Bij dit werk is het groeiproces belangrijk. De beelden krijgen betekenis en titel tijdens of na het maakproces. Het beeld bepaalt de taal. Dit beschouwt Horstman als de essentie van het beeldend denken. Tijdens de Kunstmaand maakt ze ook nog een installatie in de Kooiduinen met ter plaatse gevonden materiaal.

Hester Pilz is woonachtig in Brabant. Haar houten beelden tonen een gevoeligheid voor de taal van het landschap. Tastend naar de vorm, maar ook met precisie en veel ambachtelijke inspanning komen haar beelden tot stand. Met haar project “MaanGetij” zoekt ze verbinding met de poëzie van het landschap van de Kooiduinen. 

Hanz Daniel komt over uit Oostenrijk. Hij zegt over zijn werk “We leven op een kantelpunt in de tijd. Er is teveel van alles. Wat een wereld leek valt nu uiteen. Veranderingen komen als golven over ons heen en dragen ons mee.” Zijn in de duinen geëxposeerde objecten – honderden aan elkaar gelaste lepels, vorken, messen, kommen – hebben daar hun oorsprong. Als een totem bezweren zij processen die wij niet of nauwelijks nog lijken te beheersen. 

Sigrid Hamelink, uit Weststellingwerf, mocht de kunstenaars uitnodigen voor deze kunstroute. Ze maakt tevens een kunstwerk voor de route. De menselijke gestalten en objecten in dit kunstwerk bestaan uit netwerken  met  open structuren, die holle binnenruimten  omhullen.  Ze ogen ondoordringbaar, maar zijn evenwel  transparant, waardoor ze de omgeving in zich op nemen. Het wisselend licht zorgt voor nieuwe beelden en gedachten over de wonderlijke samenhang tussen mensen en andere organismen, natuurverschijnselen, levende netwerken en dode materie.                                                                             

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *