Krûmeltjesspoor Ameland geopend

BALLUM – In het bos bij Ballum heeft wethouder Will Bakema samen met grote Krûmel Struukje vanmorgen het Krûmeltjesspoor geopend. Het Krûmeltjesspoor is een route door het bos waar kinderen en grote mensen van alles kunnen zien en beleven.

Krûmels zijn fantasiewezens die in de nacht, als er geen mensen buiten zijn, het bos bevolken. De wezentjes houden van planten en dieren en willen die liefde graag overbrengen op kinderen. Normaal wonen de Krûmels onder de grond en soms zijn ze bovengronds te zien in de vorm van stenen. Zodra de zon opkomt veranderen de Krûmels die nog bovengronds zijn in stenen.

Het idee van het Krûmeltjesspoor komt uit de koker van Ari van Hardeveld en Olga Wouters die een soortgelijk pad op Texel aanlegden. Daar heet het Sommeltjespad en de Sommeltjes van Texel zijn de Krûmeltjes van Ameland. Met een werkgroep en medewerking van Staatsbosbeheer en gemeente werd het pad aangelegd en is er een Krûmeltjesspoorboekje verschenen, dat voor een euro te koop is. In het spoorboekje staat de route en is informatie te vinden over jaarringen, boomsoorten, paddenstoelen, reeën, egels, uilen en meer bosbewoners.

Het Krûmeltjesspoor begint bij de paal met uil, die wijst waar de toegangspoort tot het pad is en daarna wijzen steentjes en paaltjes met oogjes de weg. Kijken de oogjes naar links, dan is er links iets bijzonders te zien. Een reuzevlinder bijvoorbeeld, die tussen de bomen vliegt. Fantasie en het echte bos lopen door elkaar in het Krûmeltjesspoor, dat kinderen zelfstandig kunnen wandelen of samen met volwassenen.

De kinderen van basisschool ’t Ienster in Ballum hadden speciaal voor de openingsdag een kei beschilderd. Die kunstkeien mochten ze allemaal in het Krûmeltjes Kunstperkje leggen. Ze vormen vanaf vandaag een onderdeel van het spoor.

En wie dat wil mag er gerust nog een kunstkeitje bij leggen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *