Koningsnacht lokaal nat, maar oranjezon op Koningsdag

HOLLUM – Naarmate Koningsdag nadert worden de vooruitzichten voor deze landelijke feestdag volgens MeteoGroup steeds gunstiger. In de aanloop er naar toe hebben we nog te maken met veel wolken en perioden met regen. Vooral vanavond en tijdens de Koningsnacht kan het plaatselijk nog stevig plenzen. Morgen is echter de meeste regen het land al uitgetrokken en breekt overal de zon door. Wel is het fris met een matige noordelijke wind.

Koningsnacht lokaal nat

Traditiegetrouw beginnen vanavond vanaf 18:00 uur in Utrecht al de Koningsfestiviteiten. Ook in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven wordt tijdens de Koningsnacht alvast een voorschotje genomen op de verjaardag van onze Koning Willem Alexander. In het westen van het land is het vanavond al droog, maar in het zuiden en oosten trekken tot in de nacht nog enkele stevige regen- en onweersbuien voorbij. Ook in Utrecht moet in de eerste avonduren nog rekening worden gehouden met nattigheid. In Eindhoven kan zelfs tot halverwege de Koningsnacht nog regen vallen.

Droge Koningsdag

De regen trekt tijdens de nachtelijke uren over de oostgrens naar Duitsland weg. In Limburg kan het nog tot in de vroege ochtenduren doorregenen, maar ook hier wordt het in de loop van de ochtend overal droog en breekt in de middag de zon door. Een groot deel van Nederland begint ’s ochtends al met een felle oranje zon. Al snel ontstaan er stapelwolken, maar ook ’s middags schijnt de zon daar nog regelmatig tussendoor volgens MeteoGroup. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind waarmee frisse lucht vanaf zee het land wordt binnen geblazen, maar het zonnetje maakt veel goed.

Krachtige oranje zon

Ondanks dat het soms wat fris aanvoelt is de lentezon morgen behoorlijk krachtig. De paraplu kan dan wel thuis blijven, maar de zonnebrandcrème meenemen is zeker niet onverstandig. De UV straling van de zon is in deze tijd van het jaar al goed merkbaar. Als je dan de hele dag buiten doorbrengt op de vrijmarkt en de terrasjes kan de huid, die nog weinig zon gewend is, al binnen een half uur verbranden. Dus, op tijd smeren of regelmatig de schaduw opzoeken.

Bron: MeteoGroup

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *