KNRM-patiëntenvervoer op 1500

IJMUIDEN – Deze week verwacht de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar 1500ste patiëntenvervoer uit te voeren vanaf Ameland.

De reddingboot vaart tijdens een patiëntenvervoer met een patiënt van het eiland naar de vaste wal. De schippers van de waddeneilanden brengen jaarlijks tientallen eilanders en vakantiegangers naar de vaste wal. Gewond of ernstig ziek. Voor sommigen is het de laatste reis. Het is soms zwaar, maar altijd dankbaar werk.

Amelander beroepsschipper Theo Nobel verwacht deze week met zijn bemanning de 1500stepatiënt over te zetten. Maar dat kan natuurlijk ook nog even duren. “ Zo heb je er twee op een dag, zo moet je twee weken wachten.”

Sinds 1988 is het aantal patiëntenvervoeren op Ameland jaarlijks toegenomen. Daarvoor ging het vervoer van patiënten nog met de reguliere veerboot. Het begon op Ameland in 1988 met de stationering van een snelle RIB, de Johannes Frederik, een oefening ‘voor het geval ze eens een brancard aan boord zouden krijgen’ en de eerste jaren een keer of vijf per jaar. Dat werd in de loop der jaren steeds meer. Anno 2012 is het patiëntenvervoer op Ameland volledig ingebed in de keten huisarts/ambulance/reddingboot en vaart de reddingboot Anne Margaretha gemiddeld 100 keer per jaar met patiënten naar de vaste wal. Binnen een paar minuten ligt de reddingboot met haar vrijwillige bemanning klaar voor het vervoer en een paar minuten later ligt de boot in Holwerd te wachten op de ambulance die voor verder vervoer van patiënten aan de wal zorgt.

Vorig jaar voer de KNRM in totaal 207 keer met patiënten vanaf Ameland, Schier, Terschelling, Vlieland en Den Helder. De reddingboten zijn aangepast voor de patiëntenvervoeren en ondermeer voorzien van twee brancards, zuurstof, ruimte voor hartbewakingsapparatuur en een communicatieset voor het ambulancepersoneel. Er is ooit zelfs een baby aan boord van de Arie Visser van Terschelling geboren.  

Hollumer Jan de Vries, op de foto rechts, is wat blij met het vervoer per Anna Margaretha. Hij ondervond aan den lijve hoe fijn het is om in noodgeval snel naar de overkant gezet te kunnen worden. De Vries had hartproblemen en lag binnen de kortste keren in het ziekenhuis in Leeuwarden.

Bron: KNRM

Speelboerderij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *