KNRM Lifeguards zijn weer op Ameland

IJMUIDEN – De KNRM verzorgt deze zomer wederom de strandbewaking op Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Wassenaar. Op de vier Friese Waddeneilanden zijn de bekende reddingposten geplaatst. Vanaf zaterdag 8 juli tot en met zondag 3 september zijn hier dagelijks lifeguards aanwezig. Op Ameland worden ook de twee weekenden voor en na deze periode bewaakt, en beginnen de lifeguards al op 23 juni. Naast een groep enthousiaste nieuwe lifeguards zijn veel strandwachten van vorig jaar actief.

KNRM Lifeguards zijn in de aanloop naar het zomerseizoen opgeleid tot Beach Lifeguard. Ook hebben de meeste lifeguards opleidingen gevolgd om te varen met de reddingwaterscooter of te rijden met terreinvoertuigen. KNRM Lifeguards zijn herkenbaar aan de rood-gele kleuren van hun kleding en materieel.

De bewaakte strandgedeelten zijn duidelijk herkenbaar aan de roodgele vlaggen aan de waterlijn waar tussen lifeguards toezicht houden. Het strand buiten deze vakken is onbewaakt, maar wordt wel vanuit de reddingposten in de gaten gehouden. De betekenis van de waarschuwingsvlaggen wordt uitgelegd aan boord van de veerboot en op borden bij de strandopgang. Voor specifieke informatie kunnen strandbezoekers vragen stellen aan de lifeguards. Tevens zijn strandfolders beschikbaar, met informatie en uitleg over getijden en gevaren.

De zichtbare aanwezigheid van lifeguards zorgt voor goed contact met de strandbezoekers, zodat uitleg gegeven kan worden over de gevaren in zee. In totaal kwamen KNRM Lifeguards in de zomer van 2016 1713 keer in actie. 1550 keer voor kleine EHBO gevallen zoals schaafwondjes of kwallenbeten, 36 keer voor grote EHBO gevallen waar een ambulance of trauma helikopter aan te pas moest komen en 30 keer voor een vermissing. Daarnaast zijn 29 reddingsacties uitgevoerd waarbij in problemen geraakte zwemmers zijn geholpen. 

De KNRM verzorgt ook de strandbewaking op Wassenaar. De periode waarin toezicht wordt gehouden kan per locatie variëren. Alleen in de zomermaanden worden op verzoek van de gemeenten lifeguards ingezet. Bewakingstijden en locaties zijn te vinden op www.knrm.nl/lifeguard. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *