Kletterdei: een ode aan de 11fountains

LEEUWARDEN – De grootste beeldentuin van Europa gaat weer aan. Zaterdag 20 maart mogen de 11fountains weer kletteren. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, verrijkten elf internationaal gerenommeerde kunstenaars de elf Friese cultuurhistorische steden met unieke waterwerken. Het kunstproject 11fountains, zien we nu al als cultureel erfgoed van Friesland. Elk jaar op Kletterdei worden de fonteinen aangezet voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren.

Dichter van Fryslân brengt ode

Met in elk van de Friese steden een fontein kan het kunstproject 11fountains met recht de naam van grootste beeldentuin van Europa dragen. Het jaarlijks aanzetten van de fonteinen is een feestelijk moment. Vanwege de huidige maatregelen kunnen er helaas geen toeschouwers bij de gebeurtenis aanwezig zijn. Om dit toch te vieren gaat op 20 maart om 09.00 uur een video live opwww.friesland.nl/11fountains waarin de kunstwerken alsnog voor een breed publiek te bewonderen zijn. Extra bijzonder is het gedicht dat Dichter van Fryslân Nyk de Vries speciaal voor de 11fountains schreef en voordraagt in de video. Voor hem zijn de fonteinen een bijzondere plek. ‘’Wat ik mooi vind is dat het vanouds de plek is waar mensen met verschillende inzichten bij elkaar komen’’, zegt de Vries.

Ontdek de 11fountains met 2Discover

Vorige zomer werden de 11fountains wandelroutes geïntroduceerd. Korte routes die je in een middag langs de bijzondere bezienswaardigheden van desbetreffende 11fountainsstad leidt. Nieuw dit jaar is de optie om via www.11fountains.2discover.nl extra informatie te verkrijgen over de kunstwerken, bijbehorende steden en leukste horecazaken. Het is niet nodig om een app te downloaden. Vanaf april sturen de link en QR-code op de informatieborden bij de fonteinen je rechtstreeks naar de online omgeving. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Landschap voor de toekomst

In het jaar waarin Friesland een ode brengt aan haar landschap mogen de 11fountains niet ontbreken. Alle verhalen van de fonteinen zijn onlosmakelijk verbonden met de plaats waar ze staan. ‘’In de communicatie richting de kwaliteitstoerist is het delen van die achterliggende verhalen erg belangrijk bij de kennismaking met elke fontein. Niet in de minste plaats omdat het de bewonderaar vaak tot nadenken aanzet over actuele en belangrijke onderwerpen zoals duurzaamheid’’, aldus Martin Cnossen, directeur Merk Fryslân. Een voorbeeld hiervan is de ‘De Walvis’ in Harlingen. Doormiddel van het kunstwerk wordt de enorme invloed van de mens op alles wat in de zee leeft getoond én duidelijk gemaakt hoe zuinig we moeten zijn op ons prachtige landschap. Met Ode aan het landschap sluit Merk Fryslân dit jaar aan bij het gelijknamige landelijke jaarthema van NBTC Holland Marketing.

Themajaar Ode aan het Landschap – 2021

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen zeven partners daarom een ode aan het Nederlandse Landschap.

Wil je meer informatie over het themajaar Ode aan het landschap van het NBTC? Bezoek dan www.holland.com/odeaanhetlandschap.

Op zoek naar meer informatie over Ode aan het Friese landschap en/of 11fountains? Bezoek dan www.friesland.nl/ode of www.11fountains.nl.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *