Klein Vaarwater 50 jaar

BUREN – Vijftig jaar is Klein Vaarwater en dat vierde het vakantiepark met een feestavond met musical en een receptie. Het park is in de afgelopen halve eeuw uitgegroeid tot een werkgever van formaat. In het hoogseizoen werken er 120 mensen, waarvan de helft in vaste dienst. Voorzitter van de stichting, Theo de Jong, memoreerde de historie en schetste de ontwikkeling: “Klein Vaarwater is trendsetter waar het kan en volgend waar het moet.” De villa’s met inpandig zwembad zijn een doorslaand succes, noemde De Jong en de nieuwste loten aan Klein Vaarwaters tak zijn de Wellness boerderijen. Dit najaar start de bouw van een nieuw strandpaviljoen.

De jarige kreeg veel felicitaties en cadeaus en gaf ook het nodige weg. Geel Wit kan de komende vijf jaar op sponsoring rekenen en de Doe een Wens Stichting kreeg vijf Wellness boerderijen aangeboden. De Doe een Wens Stichting zet zich in voor langdurig zieke kinderen. “We zullen ze flink in de watten leggen.”

Het land waar nu Klein Vaarwater ligt was een drassig stuk duingebied. In de jaren dertig tot vijftig van de twintigste eeuw waren het de agrariërs, die in de wintermaanden met schop en kruiwagen het gebied ontgonnen.

Eind jaren vijftig werd het duingebied bij Buren waterwingebied en de drie kampeerterreinen – nevenbedrijven van boeren Kienstra, Brouwer en Spoelstra – mochten niet in het waterwingebied blijven liggen. Daarop ontstond het plan om een nieuw kampeerterrein aan te leggen. Boeren brachten land in en kregen stemrecht over Klein Vaarwater. Bij de oprichting van de NV, die later een coöperatieve vereniging werd, ondertekenden 32 leden een erfpachtovereenkomst.

Het was het begin van camping Klein Vaarwater, dat later ‘recreatieoord ’ werd genoemd en tegenwoordig als ‘vakantiepark’ door het leven gaat.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *