Klapmuts wordt verplaatst

VLIELAND – Geheel volgens verwachting heeft de moeder klapmuts haar pup, wat een mannetje blijkt te zijn, op het strand van Vlieland verlaten. Naar verwachting zal de pup nu de komende weken alleen op het strand blijven liggen. De provincie, lokale instanties en Zeehondencentrum Pieterburen maken zich zorgen om het welzijn van het jonge dier, dat nu vooral rust nodig heeft. Daarom wordt hij met behulp van de expertise van het Zeehondencentrum verplaatst naar een niet nader bekend te maken locatie. Zo hopen de instanties de rust die de pup nodig heeft, te waarborgen.

Al de hele week is het team van Zeehondencentrum Pieterburen in de ban van de klapmutspup die op maandagochtend 27 maart op Vlieland geboren is. De moeder klapmuts heeft haar pup inmiddels verlaten. Sinds donderdagochtend is zij niet meer bij het jong geweest. De klapmuts kent een zeer korte zoogperiode van maar vier dagen. De pup zal nu de komende weken alleen op het strand blijven liggen. In zijn natuurlijke habitat breekt voor hem nu een periode van vasten aan. Wel zou hij zich tussendoor kunnen hydrateren met het ijs waar hij dan op ligt. In Nederland ontbreekt dit ijs, waardoor hydratatie op die manier niet mogelijk is. Daar maakt het team zich zorgen over. 

Grotere zorgen zijn er om eventuele belangstellenden die de pup met eigen ogen willen komen bewonderen. Dat zou ontzettend veel stress kunnen veroorzaken voor het jonge dier, waardoor hij zou vluchten in de zee – terwijl hij daar nog niet sterk genoeg voor is. Daarom is besloten om het mannetje te verplaatsen naar een natuurgebied waarvan de locatie niet bekend gemaakt wordt. Deze verplaatsing wordt ondersteund door het Zeehondencentrum, vanwege hun expertise. Voor vervolgstappen blijven het Zeehondencentrum en het ministerie in nauw contact met elkaar. Het uiteindelijke doel is om het mannetje weer in de richting van zijn natuurlijk habitat te krijgen. 

De pup is door het betrokken team vernoemd naar de zeehondenwachter die zich al de hele week hard maakt voor de welzijn van de pup: Willem. De klapmuts komt van nature niet in Nederland voor, dus dit is een unieke gebeurtenis. Daarom wordt hier met grote zorg mee omgegaan.

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

lees hier over de pup en zijn moeder

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *