Klanten tevreden over bus en boot

BREDA – Vervoerders in het openbaar vervoer kregen de afgelopen weken diverse complimenten, omdat ze in de coronacrisis helpen om Nederland draaiende te houden. Ook de waardering van reizigers voor het openbaar vervoer is in het afgelopen jaar gestegen. In 2019 gaven reizigers een gemiddeld rapportcijfer van 7,8, tegenover een 7,7 in 2018. Wagenborg Passagiersdiensten krijgt een dikke 8.

Dat blijkt uit de OV-Klantenbarometer van CROW-KpVV, schrijft OVPro op haar website.

Hoge rapportcijfers

Arriva heeft met een 8,6 (0,2 hoger dan 2018) voor het busvervoer op de Friese Waddeneilanden het hoogste rapportcijfer gekregen. Ook in het stadsvervoer ontving de vervoerder de hoogste score met een 8,2 voor de exploitatie in Leeuwarden. 

Veerdiensten

De veerdiensten doen het ook goed in de ogen van de reizigers. De veerdienst naar Vlieland van Koninklijke Doeksen kreeg een 8,5, waar vorig jaar nog een 8,3 werd gegeven. De veerdienst Rotterdam-Dordrecht en Drechtsteden, de nummer 1 van vorig jaar, kreeg een 8,4 (0,1 lager dan 2018). Deze veerdienst is een joint venture van Arriva en Koninklijke Doeksen. 

OV-Klantenbarometer

De OV-Klantenbarometer bevat de oordelen van OV-reizigers over de kwaliteit van hun openbaar vervoer in 2019 en is voor de negentiende keer uitgevoerd. Reizigers worden om hun oordeel gevraagd over bus, tram, metro, trein en OV over water. De vier Friese Waddenveren zijn ook in het onderzoek meegenomen, hoewel deze officieel geen onderdeel uitmaken van het openbaar vervoer.

Vervoer over water

Bij het openbaar vervoer over water eindigt de nummer één van vorig jaar in 2019 als tweede in de landelijke ranking: de veerdienst Rotterdam–Dordrecht en Drechtsteden. Deze behaalt een totaaloordeel van 8,4 (daling van 0,1). Het veer Vlissingen–Breskens wordt met een 8,3 opvallend beter gewaardeerd dan in 2018; het betreft een stijging met 0,4 punt. In 2018 stond deze veerdienst veertiende in de rangorde van de 63 onderzoeksgebieden in het regionale openbaar vervoer. Het jaar daarvoor stond hij net als nu op de derde plaats.

Bij de reguliere veerdiensten werd de veerdienst naar Vlieland 0,2 punt hoger gewaardeerd, waarmee het totaaloordeel over de vaart op een 8,5 uitkomt. De veerdienst naar Schiermonnikoog levert een tiende punt in en krijgt van de reiziger een 8,3. De diensten op Terschelling en Ameland worden gewaardeerd met een 8,2.

lees hier het hele artikel op OVPro

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *