Kerken openen deuren tijdens Tsjerkepaad

GAUW – Zeker 228 kerken in Fryslân openen hun deuren tussen 2 juli en 10 september op zaterdagmiddagen. Waarschijnlijk worden het nog meer, want kerk- en stichtingsbesturen kunnen hun gebouw dit jaar tot het laatste moment aanmelden voor Tsjerkepaad, de jaarlijkse zomerse openstelling van Friese kerken. Het seizoen begint op 25 juni officieel met een openingsbijeenkomst in Sneek.

De Rooms-katholieke Sint Martinuskerk aan de Singel 62 is het decor voor een feestelijk programma met muziek van harpiste Marije Vijselaar en organisten Bob van der Linde en pastoor Peter van der Weide en lezingen van diezelfde Van der Weide en Sible de Blaauw, hoogleraar Vroegchristelijke kunst en architectuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast is er gelegenheid de kerk te bezichtigen en worden er hapjes en drankjes geserveerd in de tuin. Het programma begint om 14.00 uur, inloop vanaf 13.30. De toegang is gratis en aanmelding is niet nodig.

Website

Een week later gaan de kerkdeuren rondom in de provincie open en kunnen belangstellenden tussen 13.30 en 17.00 uur op zoek naar geschiedenis, ontspanning, bezinning en ontmoeting in zeker 228 kerken. In het verleden gold een deadline voor de aanmeldingen omdat de deelnemende kerken in een gids vermeld moesten worden, dit jaar staan alle kerken op de website tsjerkepaad.nl en die wordt continu bijgewerkt.

Bezoekers kunnen er wekelijks controleren of de kerken die zij willen bezoeken daadwerkelijk open zijn, of een week overslaan vanwege bijvoorbeeld een huwelijks- of begrafenisdienst. Ook staat per kerk vermeld of er bijzondere activiteiten zijn, zoals een expositie, een muziekoptreden of een fiets- of wandelroute.

Brochure

Voorzitter ds. Gerrit Groeneveld: ,,Om toch een gedrukt ‘visitekaartje’ te hebben voor Tsjerkepaad, brengen we wel een brochure van twaalf pagina’s uit met algemene informatie en verhalen van vrijwilligers. Die komt in alle kerken te liggen, bezoekers kunnen hem gratis meenemen.”

Voor jong en oud

Thema van Tsjerkepaad is dit jaar ‘Kerk voor jong en oud’. Dat komt onder meer tot uiting in een gezamenlijke activiteit met stichting Alde Fryske Tsjerken op zaterdag 27 augustus. (Groot)ouders en (klein)kinderen kunnen die dag ‘Zoeken naar zin’ in Leeuwarden, met onder meer een labyrint in de doopsgezinde kerk en creatieve workshops in stadsklooster Jabixhûs, kunst in de kerk en een afsluitende Taizéviering.

Selfiewedstrijd

Ook leuk voor jong en oud is de selfiewedstrijd. Wie zichzelf op een zo creatief mogelijke manier fotografeert in of bij één van de kerken en die foto deelt via instagram, facebook of twitter maakt kans op mooie week- en maandprijzen. De beste fotograaf van het seizoen wordt beloond met een overnachting voor twee personen in een kerk.

Sluiting

Het Tsjerkepaadseizoen wordt afgesloten op zaterdag 17 september in de Grote Kerk van Hindeloopen. Op het programma staat dan onder meer muziek van het slagwerkensemble van C.M.V. Oranje Bolsward en een inleiding over de Hindelooper tradities omtrent geboorte, huwelijk, doop en overlijden.

Ameland

Ook Amelander kerken doen mee met dit Tsjerkepaad. In ieder geval de Magnuskerk in Hollum en de Sint Clemenskerk in Nes.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *