Kazemattenmuseum verwerft bijzondere voorwerpen

KORNWERDERZAND – Het Kazemattenmuseum Kornwerderzand kreeg op vrijdag 15 maart 3 bijzondere voorwerpen in eigendom. Het ging om de helm, batons en het officiersstokje van voormalig luitenant Bob Mijjer. Luitenant Mijjer was tijdens de meidagen van 1940 de bevelhebber van de troepen die op Kornwerderzand de zoeklichten bedienden.

Hij was vervolgens de enige beroepsofficier van Kornwerderzand die WO2 overleefde. Zijn verdere militaire carrière leidde tot de rang van generaal-majoor der genie. Zijn oudste zoon professor Egbert Myjer, voormalig rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, bood de voorwerpen aan aan het Kazemattenmuseum.

Met de drie voorwerpen krijgt het Kazemattenmuseum voor het eerst een helm in eigendom die daadwerkelijk is gedragen tijdens de strijd op Kornwerderzand tijdens de meidagen van 1940. De voorwerpen zullen een prominente plek krijgen in de opnieuw in te richten zoeklichtkazemat (VII) die medio mei zal worden geopend in de nieuwe herinrichtingsfase.

Bob Mijjer is de grootvader van de bekende cabaretier Jochem Myjer.

Ameland

De kazematten bij Kornwerderzand zijn in de jaren 30 door het Nederlandse Ministerie van Defensie gebouwd als verdedigingswerk. Ameland heeft ook dergelijke verdedigingswerken, maar dat zijn bunkers, door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. Op het Engelsmanduun en in de Tonnedunen bij Hollum zijn de restanten daarvan nog te zien. In de Hollumer duinen achter Sier aan Zee is een bunker opengesteld voor publiek: het Bunkermuseum.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *