Kat voor het Katshuis

HOLLUM – "Dat portret moet toch op Ameland blijven?" Dat zei de een. "Het hoort toch in De Stelp?" Dat stelde een ander. De derde kwam met een sluitend argument. "Het portret van Hidde Dirks Kat is voor nu in De Stelp en straks in het Katshuis!" En dat Katshuis is dan tevens een suggestie voor de naam van De Nieuwe Stelp, verwijzende naar de belangrijkheid van woonzorg voor ouderen en teruggrijpende op de plek waar de voorziening als bejaardenhuis werd gebouwd: op De Stelp aan de Hidde Dirks Katstraat. Voor de nieuwe naam komt nog een vraag van de gemeente aan de eilanders om daarover mee te denken en potentiële namen aan te dragen. Het Katshuis zal dan door de Hollumer, woonachtig in de Burenlaan, worden opgegeven. 

Zak met geld

Maar wie heeft duizend euro en nog een paar honderdjes op de plank liggen? Dat is veel geld. En zo is het idee ontstaan om als gemeenschap te proberen het kunstwerk te verwerven, door met velen geld toe te zeggen voor het finale bod. Er kan namelijk geboden worden op dit portret van Kat van pallethout. Bart Wisbrun uit Noordwijk maakte het voor de Kunstmaand en het is in de aula van De Stelp te zien. Met velen een beetje geld doneren voor zo'n doel is een crowdfunding, een gemeenschapsfonds. De opbrengst van het kunstwerk gaat trouwens naar een goed doel.

Gemeenschap

Vier eilanders zetten de schouders onder deze crowdfunding. Het zijn Jan Botte Wijnberg, Riekus Hatzmann, Marina Bakker en Jeanet de Jong. Zit u met vragen over de actie, dan kunt u bij een van deze vier terecht. Iedereen, particulier en organisatie, kan wat geld toezeggen in een crowdfunding en alles bij elkaar is het hopelijk genoeg om het kunstwerk te verwerven. De finale veiling is op de laatste dag van de Kunstmaand.

Hidde Dirks Kat

Hidde Dirks Kat, geboren 1747 en gestorven in 1824, was commandeur, kapitein op de walvisvaart. Na een schipbreuk en verblijf bij de Inuit kwam hij heelhuids op Ameland terug. Zijn overlevingstocht tekende hij op in een dagboek. In 2018 was het 200 jaar geleden dat zijn dagboek uitkwam en werd Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat met een jaar lang activiteiten rondom de Amelander walvisvaart. Tijdens Kunstmaand Ameland november 2022 is er weer een activiteit rond Kat: zijn portret wordt geveild voor het goede doel, de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld, bekend van het lieveheersbeestje. In De Stelp worden meerdere werken van Wisbrun geëxposeerd.


De schouders onder Kat

Op het portret is al een bod gedaan van 1205 euro. Om het portret voor De Stelp te behouden moet het crowdfunding bedrag beduidend hoger zijn dan dat. De teller loopt lekker op, maar het bedrag komt nog niet boven die 1205 uit. Wilt u ook bijdragen? Elk tientje helpt.

Stuur een mailbericht via CONTACT met daarin uw telefoonnummer en het bedrag dat u wilt bijdragen aan de crowdfunding. De bijdragen en namen worden niet gepubliceerd.

Het bieden op het portret van Kat eindigt wat de Kunstmaand betreft op 30 november om 14:00 uur, de crowdfunding sluit daarom op 30 november om 13:00 uur.

Wie bij wil dragen hoeft nog niet te betalen, dat gebeurt pas als zeker is dat deze crowdfunding met het hoogste bod de veiling heeft gewonnen.

→ lees hier over alle crowdfundingprojecten van PA

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *