Karakter tweede in de Maasrace

ROTTERDAM – Na een zomerperiode van twee maanden staan de sloeproeiwedstrijden van het naseizoen weer voor deur. In de zomermaanden is er onder andere door vakanties minder getraind maar onlangs zijn de dames van sloeproeiteam Geen zee te Hoog! weer zeer actief drie keer in de week aan het trainen. En niet zonder reden, want 5 september roeiden ze voor de tweede keer de Maasrace tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam. Vorig jaar wisten ze de eerste prijs en wisselbeker in de wacht te slepen en deze moest natuurlijk verdedigd worden.

Deelname aan de race leek tot vlak voor de wedstrijd nog onzeker. Door de storm die donderdag en vrijdag over het eiland raasde was het vrijwel onmogelijk om de sloep te takelen en klaar te maken voor vervoer naar de havenstad. Uiteindelijk werd Karakter samen met de Amelander herensloep Haal an Antje vrijdagmiddag vlak voor de afvaart van de veerboot – waarmee beide sloepen overgezet zouden worden – alsnog getakeld en konden de dames samen met de heren van Claas Sipkes zaterdagochtend in alle vroegte aan de reis naar Rotterdam beginnen.

Suzanne Rozema vertelt: “Rond 10.30 uur arriveerden beide teams in de Maasstad en werden de sloepen in gereedheid gebracht voor de 15e editie van de Maasrace. Om 1.00 uur vond de massale start op de Maas ter hoogte van de Erasmusbrug plaats. Het scheepvaartverkeer werd speciaal voor deze gelegenheid tijdelijk stilgelegd, zodat de ruim 70 wedstrijdsloepen gelijktijdig konden starten. Altijd een spannend moment, want de juiste startpositie is van het grootste belang. Vele sloepen raken tijdens start met hun riemen in elkaar en lopen zo de nodige vertraging op. Gelukkig wist Karakter een vrij gunstige startpositie te bemachtigen en konden ze voortvarend van start gaan. En niet zonder resultaat, want ondanks de zware weersomstandigheden wisten ze een tweede plaats in de Eerste klasse te behalen en werden ze vijfde in de strijd om het Nederlands Kampioenschap. In een tijd van 1.53.20 uur wisten ze 16 km lange race over een onstuimige Maas af te leggen, twee minuten sneller dan vorig jaar. In de strijd om het Nederlands Kampioenschap staan ze nu op een derde plaats en in de Eerste Klasse is de strijd om de eerste plaats nog in volle gang. De heren van Ameland finishten in Haal an Antje na 1.57.27 uur en eindigden daarmee als 18e in Algemeen Klassement en 13e in de Hoofdklasse. Een prima resultaat voor beide Amelander sloeproeiteams!”

Karakter roeit over twee weken (19 september) de Zwarte Waterrace in Zwartsluis waar ook de mannen van Haal an Antje aan de start zullen verschijnen. Zij zullen volgende week echter eerst de Veerse Meerrace in Kortgene (Zeeland) roeien.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *