Kampeerders Ameland boos, verdrietig en strijdvaardig

HEERENVEEN – De leden van de vereniging van kampeerders van caravanpark Ambousen aan de Oranjeweg in Hollum zijn boos, verdrietig en strijdvaardig. De vereniging hield zaterdag een extra ledenvergadering in Heerenveen, om de problematiek van de caravaneigenaren die op het park van Ambousen het veld moeten ruimen te bespreken.

Ambousen wil een andere koers varen en chalets op het park plaatsen, die zelf via een boekingsbureau worden verhuurd in plaats dat er staanplaatsen worden verhuurd aan caravaneigenaren die verder zelf de verhuur van hun accommodatie regelen.

Er was een grote opkomst, vertelt secretaris van de vereniging Fokelien Mink.

De bijeenkomst begon kalm, maar na de presentatie van Jildou Tuinenga van De Lange Dunen over de ideeën voor een Eco-camping tussen Hollum en Ballum, begonnen de emoties toch op te spelen. Niet vanwege die nieuwe plannen, want de caravaneigenaren die een plekje zoeken waarderen de plannen van Parc Koudenburg en De Lange Dunen en ook de nieuwste plannen van Ambousen. Dat park stelt voor dat de caravans die van de noordkant van de Oranjeweg moeten verdwijnen vanwege het nieuwe beleid, aan de zuidzijde van diezelfde Oranjeweg in een nieuw in te richten park geplaatst kunnen worden. Voor dat park, en ook voor de plannen Koudenburg en De Lange Dunen, is nog geen toestemming van de gemeente.

“Men voelt zich machteloos en aan de kant gezet. De motivatie en de wil om op Ameland te blijven is erg groot, daar hebben de huidige eigenaren veel voor over,“ schetst Mink de sfeer in Heerenveen. “Gemeente Ameland reageert met woorden als 'heel vervelend' en 'we moeten alles doen wat in onze macht ligt om deze mensen te helpen', maar onderneemt tot nu toe verder weinig/ geen actie en daarmee worden alle processen wederom enorm vertraagd. Terwijl de problematiek op Boomhiemke al langer bekend is bij de gemeente.” Het lot dat de caravankampeerders op Ambousen treft gaat ook op voor caravaneigenaren van Boomhiemke. Ook zij moeten verdwijnen, eind van dit jaar, om plaats te maken voor ondermeer lodges en bungalows. De trouwe caravankampeerders van Ambousen moeten voor 1 januari 2017 vertrekken.

Mink: “Het kost tijd, teveel tijd en tijd is onze grootste vijand op dit ogenblik. De leden zijn verdrietig en boos maar nog wel strijdvaardig. Het afwenden van de ontruiming zal hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk zijn, maar misschien is uitstel mogelijk? Die tijd kan door de gemeente benut worden om de benodigde processen te doorlopen en geeft de ondernemers die een plan hiervoor hebben ingediend de tijd om voorbereidingen te treffen. De schop moet in de grond, dus er moet duidelijkheid komen, voor iedereen!”

Gemeente Ameland buigt zich momenteel over de nota Verblijfsrecreatie Ameland. Met de vaststelling van die nota wordt duidelijk of er ruimte is voor uitbreiding van een camping of inrichten van een nieuwe camping.

Om de verloren ruimte voor caravans op Boomhiemke en Ambousen op te vangen wil De Lange Dunen uitbreiden met een eco-camping, Koudenburg noordwaarts uitbreiden in een natuurgebied en wil Ambousen aan de zuidzijde van de Oranjeweg een nieuw caravanpark inrichten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *