Johan Kiewiet: Pluk van de Pettefletprijs

LEEUWARDEN – Johan Kiewiet, de oprichter van de Amelander Energie Coöperatie, is de winnaar van de Pluk van de Pettefletprijs 2015 in Fryslân. Hij krijgt een cheque van €500 voor de verdere ontwikkeling van zijn project en dingt mee naar de landelijke Pluk van de Pettefletprijs die de Natuur en Milieufederaties samen met het radioprogramma Vroege Vogels organiseren.

 

De Friese Milieu Federatie schrijft over de winnaar: "Johan Kiewiet is al sinds 2009 de grote voortrekker van een beweging van onderop in heel Fryslân. Wat in 2009 op Ameland begon met de oprichting van de Amelander Energie Coöperatie is nu gegroeid tot een grote beweging van 30 lokale energiecoöperaties. Kiewiet is in het begin dag in dag uit actief geweest op Ameland met het betrekken van de Amelander gemeenschap bij de Amelander Energie Coöperatie. Dat heeft geleid tot 1500 klanten. Sinds drie jaar zet Kiewiet zich ook op de vaste wal in om de vele dorpen in Fryslân af te gaan om daar zijn verhaal te vertellen. Ook stond hij aan de wieg van de oprichting van NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam). NLD is een coöperatieve energieleverancier opgericht om de duurzame ambities van lokale initiatieven in het Noorden te ondersteunen en te versnellen. 

Er zijn tot nu toe ongeveer 50 lokale energiecoöperaties uit Groningen, Drenthe en Fryslân bij de NLD aangesloten en NLD heeft inmiddels al een paar duizend klanten. Op Ameland heeft Johan Kiewiet ook aan de basis gestaan van het Zonnepark Ameland, vlakbij het vliegveld in Ballum.

 

Al dit werk heeft Johan Kiewiet – grotendeels – op vrijwillige basis gedaan. ‘Nee’, kent hij niet. Uiteraard is zijn eigen huis

een goed voorbeeld van wat je allemaal in en om je eigen huis kunt doen aan duurzaamheid. Johan Kiewiet is een moderne Pluk van de Petteflet in hart en nieren en krijgt voor zijn inzet voor een duurzaam Ameland/ Fryslân de Pluk van de Pettefletprijs Fryslân 2015."

 

De jury van de Pluk van de Pettefletprijs in Fryslân bestaat uit Margriet de Heer (oud-directeur FMF), Monique Antoine (bureau FMF) en Rixt de Jong (Jongerenpanel Duurzaam Fryslân). Voor de Pluk van de Pettefletprijs waren 12 kandidaten genomineerd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *