Johan Kiewiet Klimaatburgemeester van gemeente Ameland

Johan Kiewiet mag zich de Klimaatburgemeester van gemeente Ameland noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op 30 oktober bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Klimaatburgemeesters spelen een belangrijke rol door inwoners met een duurzame, klimaatbewuste initiatief te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Een Klimaatburgemeester is een inspiratie voor de wijk, vereniging of collega’s. Iemand die zelf klimaat bewuster wil leven en zich inzet om ook anderen te inspireren mee te doen.

Uiteindelijk gaan 245 Klimaatburgemeesters in 156 gemeenten aan de slag om klimaatverandering onder de aandacht te brengen en klimaatactiviteiten te organiseren. Johan Kiewiet uit gemeente Ameland is één van hen. Johan (59) is een duurzame doener. Als Klimaatburgemeester wil hij een voorbeeld zijn voor anderen om een duurzamer leven te leiden.

“Het klimaat is mijn vak. Ik heb al veel opgericht voor ons klimaat, zoals Amelander Energie Coöperatie, Energie van Ons, Amelander Deelauto Centrale en andere initiatieven op Ameland. Als Klimaatburgemeester wil ik dit doorzetten en hoop ik ook andere Amelanders aan te zetten een stapje erbij te doen.”

Nationale Klimaatweek

In 2030 dient de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Dit kan alleen gehaald worden als iedereen zich gezamenlijk inzet: de overheid, bedrijven, organisaties en alle inwoners van Nederland.

Gelukkig gebeurt er al veel in de samenleving. Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) vestigen we de aandacht op deze duurzame, klimaatbewuste initiatieven die worden georganiseerd door inwoners, bedrijven en gemeentes.

De NKW vindt plaats van 30 oktober tot en met 5 november en wordt afgetrapt door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, bij Klimaatburgemeester Aïcha Raqibi in Rotterdam. Gedurende de Nationale Klimaatweek worden er vele activiteiten in het hele land georganiseerd om aandacht te vragen voor het klimaat.

Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2023.nl.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 795

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *