Joan Leemhuis-Stout waarnemend commissaris in Fryslân

LEEUWARDEN – Joan Leemhuis-Stout wordt per 13 september waarnemend commissaris van de Koning in Fryslân. De ministerraad heeft hier toe besloten. De afgelopen week heeft een delegatie van de Staten met haar gesproken. “We zijn blij met Joan Leemhuis als waarnemend commissaris. Zij is een gedreven en ervaren bestuurder die een bijzondere band heeft met Fryslân”; zegt Johan Tjalsma voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Leemhuis kijkt zelf ook uit naar de komende periode. “Fryslân is al mijn hele leven een bijzondere plek voor mij. Ik heb er gewoond en heb er nog steeds een woning. En ik vaar van jongs af aan op de Friese wateren. Ik ben blij dat ik als ‘kind van het openbaar bestuur’ de provincie mag dienen. Ik zie er naar uit om samen te werken met Provinciale Staten, in het college en vanzelfsprekend ook met de ambtenaren. De Friese gemeenschap is voor de provincie altijd een belangrijke partner. Waar ik kan, ga ik daar mijn steentje aan bijdragen.”

Joan Leemhuis (1946) is lid van de VVD. Van 1984 tot in 1994 was zij dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland. Van 1994 tot in 1999 was zij commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland. Daarna is zij onder andere ook waarnemend burgemeester van Schiedam en Leidschendam-Voorburg geweest.

Ze volgt de heer John Jorritsma (VVD) op die per 13 september 2016 is benoemd tot burgemeester van de gemeente Eindhoven. Om de continuïteit van het provinciaal bestuur te waarborgen is zij benoemd tot waarnemend commissaris van de Koning in de provincie Fryslân totdat er een nieuwe commissaris is benoemd.

Bron: Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *