Jansje de tientonner


BALLUM – De zeventienjarige koe Fosietes Jansje 110 produceerde tienduizend kilo vet en eiwit in haar melk. De bejaarde dame zit nu al op 130 duizend kilo melk. Fosietes Jansje 110, roepnaam Jansje 110, staat bij Gerrit en Jobien Nagtegaal in Ballum op stal en overschreed de grens van 10.000 kg. vet en eiwit al op 18 december 2007. Jansje 110 is de eerste tientonner van Ameland. Ze is een afstammeling van Jansje uit Hollum, genoemd naar Jansje de Vries, die door de familie Engels naar Ballum is gehaald. Jan Nagtegaal heeft de afstammeling van die Jansje de foknaam Fosietes gegeven. Het is wat de achternaam Nagtegaal voor ons is, legt Gerrit uit. Alle koeien uit hun stal heten Fosietes.

Op maandag 3 maart 2008 is de koe bij haar thuis in Ballum gehuldigd. De koe kreeg een krans en Gerrit en Jobien de felicitaties en cadeaus. Jansje, die op 6 november 1990 geboren werd, heeft het zover gebracht omdat ze tot een sterk geslacht behoort en goede verzorging en goed voer heeft gehad. Een portie geluk deed de rest. Ze is met haar 17 jaar oud voor een koe. De gemiddelde leeftijd is niet hoger dan 5 jaar en 9 maanden. Jansje is grijs maar vitaal. Het is een eigenwijze koe, vertelt Gerrit. Als alle koeien aan het hek staan, gaat Jansje 110 in de stal liggen. Gerrit is een beetje gek op de schonkige dame. Toen ze een tijdje geleden ziek was en de veearts moest komen, bezwoer Nagtegaal hem dat deze koe moest blijven leven. En leven deed ze. De grijs-witte dame kreeg 14 kalfjes. De twee jongste dochters van Jansje 110 zijn nog op het bedrijf in Ballum aanwezig. En boer Nagtegaal, hij heeft alweer twee andere koeien die heel goed scoren en waarschijnlijk binnen twee jaar de 10.000 kilo vet en eiwitten halen.

meer over Jansje in Krant nummer 9

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *