RSS
Zoeken

Jan Wolkersprijs 2020

Geplaatst op: 18 oktober 2020 - Categorie: Wadden & Natuur

Wat bomen ons vertellenHILVERSUM - Boomwetenschapper Valeria Trouet wint Jan Wolkers Prijs 2020. Dat werd vanmorgen bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels (NPO Radio 1). De Jan Wolkersprijs is een prijs voor ‘Het beste natuurboek van het jaar’. Hij wordt sinds 2013 bekendgemaakt in oktober, rond de sterfdag van Jan Wolkers. De winnaar krijgt 5000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek. Klik op de foto om het boek te bestellen of ga naar de boekhandel.

Trouet, als dendrochronoloog werkzaam aan de universiteit van Arizona, beschrijft hoe onderzoek aan jaarringen kan bijdragen over kennis van het verleden. Onderzoek binnen de schilderkunst maakt gebruik van de jaarringen om de leeftijd te bepalen van het hout van de beschilderde panelen. Jaarringonderzoek geeft ook inzicht in de gevolgen van klimaatverandering van vele eeuwen geleden. Trouwt is niet optimistisch; ze schrijft in haar boek dat de huidige opwarming van de aarde desastreus is voor de planeet.

Trouet pleit voor meer samenwerking van dendrochronologen met vertegenwoordigers van andere disciplines, waaronder boswachters, ecologen, biochemici en beleidsmakers. De huidige klimaatverandering noemt zij ‘de belangrijkste vijand die we moeten verslaan om het welzijn van de mens te garanderen’. 

lees hier meer over de Jan Wolkersprijs en wie de prijs in voorgaande jaren wonnen 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?