Jan Wibier verkenner op Ameland

BALLUM – Oud-secretaris van de gemeente Ameland, Jan Wibier, gaat gesprekken voeren met alle fracties van de Amelander gemeenteraad. Hij heeft de opdracht om te verkennen of er een nieuw college gevormd kan worden en hoe dat er dan uit zou kunnen zien. Welke partijen en welke personen kunnen daar een rol in krijgen, daar probeert Wibier een beeld van te schetsen. Ook gaat hij aan de fracties vragen hoe het zover heeft kunnen komen. In januari traden beide wethouders terug en viel de coalitie.

Vorige week werd Wibier gebeld door wethouder Theo Faber met de vraag of hij wel iets zou willen betekenen voor de coalitie van Ameland. En dat wil Wibier wel. “Ik vind het leuk om te doen. Het is goed voor Ameland en daar ligt voor een groot deel mijn hart.” Wibier stelt één voorwaarde en dat is dat alle partijen in de raad het zien zitten dat hij de gesprekken voert. Faber, Andries Metz en Siard Bonthuis belden daarna alle fractievoorzitters op en kreeg bevestigd dat ze allemaal meewerken. Raadslid Han van Heerde van Ameland’82 heeft wel een voorwaarde. Hij wil absoluut voorkomen dat Wibier spreekbuis wordt en aan de ene partij doorgeeft wat de andere partij vindt. Hij wil weten hoe Wibier te werk gaat. “Ik voer zelf de gesprekken en ik haal bij iedere partij afzonderlijk op wat hij vindt.” Wat hij bij de ene partij hoort doorgeven aan een andere hoort daar niet bij. Griffier Jacqueline Metz zal bij de gesprekken aanwezig zijn.

“Het zal nog wel wat hoofdbrekens kosten,” verwacht Wibier. Meestal gaat het bij een crisis om de inhoud, maar in dit geval gaat het over partijen en zelfs over personen. Over de inhoud is de raad het wel eens, constateert Wibier. Het raadsprogramma klinkt als een klok en is door alle partijen onderschreven. De verkenner vermoedt dat de pijn meer bij de poppetjes zit. “Ik wil wel meedoen maar niet met hem of niet met haar.” Het zou hem niet verbazen dat hij dat regelmatig te horen krijgt. Toch hoopt Wibier dat de gesprekken iets opleveren waar de raad verder mee kan.

AmelandEén heeft afgelopen weken al met een aantal partijen gesprekken gevoerd. De grootste raadsfractie moet, wat Jan Wibier betreft, nu even pas op de plaats maken en de verkenner zijn werk laten doen. Hij gaat met alle politieke leiders van de raadsfracties om tafel en rapporteert daarna aan alle fracties, te beginnen met AmelandEén, de grootste. “Dan is het aan de raad om met die boodschap verder te gaan.” Als de raad dat wil, gaat Wibier een stap verder richting een formatie.

Hij heeft tot 25 februari de tijd om een oplossing te vinden. Op 26 februari is Ameland wethouderloos. “Dan ligt de zaak op het bordje van de burgemeester.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *