James Ensor en Ameland

HOLLUM – Enkele weken geleden kwam via veilingsite Catawiki een kunstdruk op de markt die werd aangeboden onder het label 'Ameland'. Het is een kunstdruk van een schilderij van de Belgische kunstenaar James Ensor uit Oostende. Een Amelander heeft inmiddels het werk vergaard, nadat er ook door 24 anderen op geboden werd. Het label 'Ameland' intrigeerde hem en het lijkt op een schilderij van carnaval of een soortgelijk feest met maskers en verkleedpartijen. 

De druk betreft een giclée kunstdruk, een speciale druktechniek die staat voor de allerhoogste kwaliteit pigmentafdrukken op papier van de beste kwaliteit. De druk van de Ensor is op 300 grams kwaliteitspapier van Hahnemühle gedrukt. De prent is 67 x 45 centimeter, in de plaat gesigneerd. Het schilderij dateert van 1890.

"De verkopende galerie kon mij niet verder helpen met de achtergrond van het verhaal," zegt de Amelander die nu een James Ensor op de kast heeft liggen. Het werk moet nog worden ingelijst. Is de kunstenaar ooit eens begin december op Ameland geweest? De galerie wist het niet.

Is er iemand die iets meer kan vertellen over dit werk en over de relatie met Ameland? 

De intrige

Het schilderij heeft de naam 'De intrige'. Het is te zien in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

James Ensor

James Sidney Ensor (Oostende, 13 april 1860 – 19 november 1949) was de zoon van een Engelse vader en een Belgische moeder. Eind 19e eeuw begint hij te tekenen en schilderen. Hij bekwaamt zich ook in de grafiek. Ensor schildert veel landschappen en portretten en wordt vooral bekend door zijn groteske voorstellingen.

bekijk hier de website van het James Ensor Museum

lees hier een beschrijving van het schilderij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *