Jacht stuurloos in 6 meter hoge golven

IJMUIDEN – Reddingboot Anna Margaretha  voer uit om een jacht in nood te helpen.

Vanmorgen rond twintig over negen verzocht het Kustwachtcentrum de reddingboten Anna Margaretha van het KNRM-station Ameland en de Koning Willem I van het KNRM-station Schiermonnikoog hulp te verlenen aan een zeiljacht boven de Europese zeevaartroute. Het bijna 10 meter lange zeiljacht Lara zat zo’n 50 zeemijl (bijna 100 km) ten noordwesten boven Schiermonnikoog. Het had problemen met de tuigage. Op de ruwe Noordzee waren de twee fokzeilen verspeeld en het groot zeil beschadigd, terwijl het schip ook nog eens motorproblemen had. De koeling functioneerde niet.

Het jacht was van Noorwegen onderweg naar Lauwersoog met twee mannen aan boord. De reddingbootbemanning sprak over een zware zee met golven tussen de 5 en 7 meter. “Bulten water kwamen op ons af”. Alsof dat niet erg genoeg was stond er ook nog eens, zij het een afnemende, noordoostenwind kracht 7.

Met de komst van de twee reddingboten kon de oversteek van de druk bevaren zeevaartroutes worden genomen. Vanuit het Kustwachtcentrum werd geadviseerd bij West-Terschelling binnen te lopen. Nadat de grote route was gepasseerd ging de Koning Willem I na overleg terug naar het station, waar het rond half vier arriveerde. De Anna Margaretha vervolgde de begeleiding. Later in de avond zal de Arie Visser van KNRM-station Terschelling de begeleiding waarschijnlijk overnemen.

De reddingbootbemanning vond het eigenlijk onverantwoord om met een dergelijk zeiljacht, met een voorspelling van harde wind en zware zee de Noordzee over te steken. Met dergelijk weer blijf je binnen of volg je de kustroute, aldus de redders.

Bron: KNRM

 

 

   

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *