It Fryske Gea presenteert visie op Friese Waddenkust ‘Zilte Vitaliteit’

LEEUWARDEN – Een vitale en bruisende Waddenkust. Dat is waar It Fryske Gea zich sterk voor maakt. In de afgelopen twee jaar heeft It Fryske Gea een visie ontwikkeld op de Friese Waddenkust. Omdat de vereniging voor natuurbescherming anderen graag uitnodigt om de dialoog aan te gaan is de visie beschreven in het inspiratie document ‘Zilte Vitaliteit’ om zo op een verbindende manier te kijken naar kansen en mogelijkheden tussen het zoete binnenland en de zoute Waddenzee.

Versterken van een levendige en vitale Waddenkust

Geïnspireerd door maatschappelijke ontwikkelingen, heeft It Fryske Gea zich gebogen over de vraag op welke wijze de vereniging bij kan dragen aan een vitale Friese Waddenkust. Henk de Vries, directeur It Fryske Gea: ‘Gezamenlijk kunnen we de Friese Waddenkust verrijken. Met projecten rond zilte landbouw, levendige dorpen, groene dijken en natuur’. Er zijn verschillende kansen die we kunnen verbinden. Zo staat de Friese zeedijk een opknapbeurt te wachten, kenmerkt het wonen en werken aan de Friese kust zich door rust, ruimte, stilte en natuur, is er behoefte aan plekken voor de tijdelijke berging van water, zoeken vissen plekken om via zoet-zoutovergangen van de zee naar het binnenland te zwemmen en kan de zilte landbouw de Friese kust van nieuwe impulsen voorzien. 

De dialoog opzoeken

Een vitale kust vraagt om samenwerking, want It Fryske Gea kan dit niet alleen.

Ze nodigt bewoners en gebruikers uit de kuststreek – landbouw, waterbeheer, recreatie, cultuur, dorpen – daarom uit om in dialoog te gaan. Om met elkaar te zoeken naar gedeelde kansen en te kijken of men  elkaar kan versterken vanuit dat ene gezamenlijke belang – een levendige en vitale Friese Waddenkust aan de rand van het Werelderfgoed Waddenzee.

Meer lezen?

De volledige visie is te lezen via www.itfryskegea.nl. Wilt u hem liever op papier? Via 0512 – 381 448 kunt u de gratis brochure aanvragen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *